rtrs-iskljucenje struje-ugovoriGotovo 30 odsto potrošača koje električnom energijom snabdijeva Elektrokrajina i dalje nisu potpisali ugovore o snabdijevanju. Time rizikuju da budu isključeni sa mreže.

Oko 70 domaćinstava od početka godine već je isključeno sa mreže, pa u njihovom slučaju potpisivanje ugovora više nije besplatno, jer se nakon isključenja plaća i naknada za ponovno priključenje na mrežu.

Preplatiti 200 maraka za struju i biti isključen sa mreže? Željko Marić iz Prijedora kaže – i te kako je moguće. Krajem prošle godine ostao je bez struje, jer nije pristao na odredbe ugovora o snabdijevanju.

– Desetak dana prije samog isključenja došli su radnici Elektre i rekli da ja imam obavezu da potpišem ugovor. Јa sam tražio da vidim taj ugovor. Rekao sam da je ugovor štetan i da ga ne mogu potpisati – kaže Marić.

Tako je bio primoran da ipak potpiše ugovor, doduše uz primjedbu da ga potpisuje protiv svoje volje.

– Sam taj čin demonstracije sile nad građanima koji treba da potpišu ugovor označava nešto što nikako nije dobro – ističe Marić.

Svih 550.000 domaćinstava u Srpskoj dobilo je, kažu u Regulatornoj komisiji za energetiku iste ugovore. Јelena Prtilo, portparolka Komisije kaže da nepostojanje ugovornih odnosa između kupca i snabdjevača predstavlja problem i za kupca i za snabdjevača, posebno ako postoji neki spor.

Upravo na to se žale u udruženjima potrošača. Јer, dođe li do spora, smatraju, potrošač na osnovu ovakvog ugovora nema nikakva prava. S druge strane, da bi znao šta potpisuje treba proučiti 70-ak stranica Zakona o električnoj energiji i Opštih uslova za isporuku električne energije. I to ukoliko ih sam pronađe na internetu.

– Puno je prigovora na ugovor, isključivo jer iz Opštih uslova nisu stavljena prava potrošača. Građani se žale da ne mogu ostvariti naknadu štete usljed neosnovanog isključenja ili neadekvatne ispostave. To stoji u Opštim uslovima, a ne stoji u ugovoru – kaže Zoran Petoš iz Udruženja građana Don iz Prijedora.

U Elektrokrajini kažu – godinama ubjeđuju potrošače da im se potpisivanjem ugovora ne stvaraju nove obaveze. Do sada ih je potpisalo 69 odsto u ovoj regiji. Ostali rizikuju isključenje.

Kupci koje isključimo sa mreže zbog odbijanja potpisivanja Ugovora o snabdijevanju, mogu da nam se obrate, nakon što potpišu ugovor, plate naknadu od 35.10 KM i mogu se ponovo priključiti. Ali moraju potpisati Ugovor o snabdijevanju – kaže Predrag Klincov, portparol Elektrokrajine, ad Banjaluka.

Onima, a ima i takvih, koji ni nakon isključenja ne žele da prihvate ugovor, struja neće biti uključena.

RTRS