pressrs-semira hofmanSemira Hofman, humanitarka iz Prijedora i vlasnica klinike na Floridi, ogorčena je postupcima službenika Regionalnog centra Uprave za indirektno oporezivanje BiH, jer su joj, kako tvrdi, početkom februara napravili štetu veću od 4.000 američkih dolara nezakonito zabranivši uvoz 13 paketa sa dijetalnom hranom, ličnom kozmetikom, polovnim respiratorom za teško oboljelog Aleksandra Vujnovića, pa čak i korišćenim donjim vešom marke “Viktorija sikrit”!

– Paketiće sam prije dolaska u Prijedor poslala na ime svoje majke Sadike. Sve te stvari, koje ovdje ne mogu da kupim, zbog januarskih praznika stigle su u Banjaluku 2. februara. Kada je majka sutradan otišla da ih podigne, carinici su rekli da ja to moram učiniti. Naravno, došla sam 4. februara oko 12.30 časova, međutim, rekli su da su paketi tog jutra vraćeni u SAD. Bila sam šokirana – prisjeća se Hofmanova.

Vraćanje paketa

Ona ističe da carinici nisu ispoštovali zakonsku proceduru kada su u pitanju paketi koji sadrže predmete za koje je potrebna dozvola posebnih institucija i sanitarnih inspekcija u RS i BiH.

– Za moje paketiće nisu trebale nikakve dozvole jer sam slične bez ikakvih problema ranije slala majci, kao i sinu u Njemačku. Čak i da su neki od paketa bili sporni, carinici su trebali da naprave zapisnik i rješenje da mi ne mogu biti dostavljeni bez dozvole, te da me o tome obavijeste. Ali od toga nije bilo ništa. Uz to, najzanimljivije je da sam rješenje o vraćanju paketa dobila tek 5. februara kada su pošiljke već bile na putu za SAD – kaže Semira.

Ona naglašava da joj carinici nisu dali šansu da se o svemu izjasni i pokuša da uveze pakete.

– Takve stvari se ne dešavaju u uređenim zemljama, jer sam imala pravo da zatražim od carinarnice da stvari u mom prisustvu budu uništene ukoliko se ne mogu uvesti u BiH, čime bi mi bar smanjili ukupne troškove slanja paketa nazad u SAD. Dakle, propust carinika koji su se ponašali bahato, samoinicijativno i nisu poštovali procedure koštaće me više od 4.000 dolara. Iz tih razloga, tražim da se uvaži žalba moje majke Sadike Čehić Grupi za carinske poslove Uprave za indirektno oporezivanje BiH o nepravilnostima prilikom carinskog pregleda poštanskih pošiljki i njihovog neosnovanog vraćanja u SAD – poručuje Hofmanova.

Problem i poniženje

Semira ističe da su joj i ljudi iz vrha Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS potvrdili da njena dijetalna hrana, vitamini i minerali ne spadaju u lijekove.

– Čak i da je ta hrana sporna, kome su smetali moj donji veš koji sam zaboravila da ponesem, a pogotovo respirator, vrijedan 150 dolara, koji je trebalo da doniram bolesnom Aleksandru koji je u međuvremenu preminuo… Dakle, moram ovo da riješim. U Prijedor dolazim dva puta godišnje i ne želim da me opet zatekne isti problem i poniženje – kaže Hofmanova.

Kovačević: Žalba se rješava

Ratko Kovačević, portparol UIO BiH, kaže da se u pošiljkama čiji je primalac Sadika Čehić nalazila određena vrsta i količina robe (13 paketa ukupne težine 58 kilograma) za koju je u postupku carinjenja bilo potrebno pribaviti neophodna uvjerenja nadležnih inspekcijskih službi, kao i dozvolu Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH (za respirator za disanje).

– S obzirom na to da lice na koje je glasila roba koja je bila predmet uvoznog carinjenja, nije moglo obezbijediti neophodnu dokumentaciju, doneseno je rješenje kojim se predmetna roba vraća u inostranstvo. Na to rješenje se pomenuto lice žalilo Regionalnom centru Banjaluka, a postupak rješavanja po žalbi je u toku u Regionalnom centru UIO u Banjaluci i za sada ne možemo prejudicirati ishod rješenja – navodi Kovačević i dodaje da se godišnje samo u Carinskom referatu Pošta Banjaluka u oko 150 predmeta donese slično rješenje zbog nepostojanja neophodne dokumentacije koju primalac robe mora obezbijediti za sprovođenje carinskog postupka.

Press RS