avaz-lazni humanitarciVesna Berić, predsjednica Udruženja koje okuplja djecu s posebnim potrebama iz Prijedora, ogorčena je što neki pokušavaju da zarade na njihov račun tako što građanima, uz obrazloženje da pomažu djecu s posebnim potrebama, nude čestitke i razglednice po cijeni od dvije marke i više.

Dvije djevojke

Sumnjivom trgovinom po Vesninim saznanjima nedavno su se na ulicama Prijedora bavile dvije djevojke.

– Rekle su mi da su u Prijedor stigle iz Bijeljine. Pitala sam ih u čije ime to rade i dobila neki neuvjerljiv odgovor. O svemu sam obavijestila i policiju kojoj su one pokazale rješenje neke nevladine organizacije. Ne znam koje, ali znam da prijedorsko i slična Udruženja u RS, a ima 29, nikada nisu dobili ni jedan fening od ovakvih, navodno humanitarnih akcija – ogorčena je Berić, koja ne želi da bilo ko zarađuje na ovoj vrlo ranjivoj kategoriji.

Dodaje da prodavačice čestitke nisu i jedine koje su dvije marke uzimale na emocije. Prije nekoliko mjeseci sličan posao pokušao je da obavi i mladić koji je Berićevoj na kraju pokazao i garažu u centru grada u kojoj je bilo uskladišteno oko 10.000 čestitki čije je porijeklo ostalo nepoznato.

Rade na procent

– Priznao je jedino da radi na procent. I da ga samo to i zanima. To je velika bruka i takve pojave bi trebalo oštro sankcionirati – rekla je Berić koja predstavlja Udruženje koje ima 324 člana.

Pomoć za poplavljene

Udruženja djece s posebnim potrebama uključilo se u akciju pomoći poplavljenim područjima u Prijedoru. Pomoć u paketima u kojim se nalaze najnužnije životne namirnice dosad su uručili već dva puta, a u pripremi je i treći manji kontingent ovih paketa koje su osigurali uz pomoć gradske organizacije Crvenog krsta i prijedorskog “Merhameta”.

Dnevni avaz