avaz-almir hodzic-medina arifagicSudbina je lagano redala kockice u životu Almira Hodžića (25), mještanina Ljubije kod Prijedora, a sreća i nafaka u stopu su ih pratile. Najprije je sasvim slučajno njegova životna priča kao najboljeg studenta prava Univerziteta u Banjoj Luci koji čuva ovce dok traga za radnim mjestom u struci, ugledala svjetlo dana. I Almir je, kako to već biva, preko noći postao regionalno poznat.

Prvi izlasci

Počele su stizati i prve ponude za posao, a on se, opet slučajno i samo u dvije riječi, s vlasnikom „hotela za krave“ u Trnopolju kod Prijedora, čuvenim Jusufom Arifagićem dogovorio da kod njega počne raditi. Između Zagreba, gdje je mogao biti asistent na jednom fakultetu, i Trnopolja, izabrao je ovo drugo. I nikada se nije pokajao.

U to vrijeme mu je, priznaje, zaista mu je bio bitan samo posao, a ni na kraj pameti mu nije bilo da će budućnost i zajednički život planirati s Jusufovom mlađom kćerkom Medinom.

– Ona je tada, dok sam ja po Ljubiji čuvao svoje stado, a i poslije, kad sam počeo raditi kod njenog oca, studirala u Engleskoj. Nismo se ni poznavali, a i upoznavanje, kada je ona došla na odmor u Kozarac, bilo je tek formalno. Vjerujem da smo ga oboje brzo zaboravili – govori Almir, koji se sa Medinom počeo intenzivnije družiti kada je ona, nakon završenog studija, došla na farmu kako bi pomogla ocu.

Bilo je to u maju prošle godine. Obična kafa, na koju su se naredale uvijek nove i nove, vremenom je prerasla u pravu ljubav. Almir kaže da je shvatio da je zaljubljen kada se Medina nakratko vratila u Englesku. Bio je to i prvi put da mu neka djevojka baš nedostaje.

Master studij

-Veoma mi se dopala. Ne samo izgled, nego i njeni životni stavovi. Očekivao sam razmaženu djevojku koja može živjeti gdje god želi, a ona je s oduševljenjem pričala o dolasku u Kozarac, da želi da radi na farmi, da pomogne ocu. To me je definitivno oborilo s nogu- govori Almir.

Dvoje mladih odnedavno živi zajedno u Kozarcu. Otkrivaju nam da je krajem jula planirana svadba.

-Almira sam prvo upoznala iz očevih priča. Stalno ga je hvalio, govorio mi da ga zovem na kafu, a ja sam odgovarala da on to ipak prvi treba uraditi, jer je muško… A, onda, sasvim spontano, prošlog ljeta počeli smo izlaziti i tako je sve krenulo. I na kraju je ispalo mnogo bolje nego što smo se nadali – kaže Medina, koja u planu ima i master studije.

Ne zna još hoće li to biti u Engleskoj ili BiH. Almir ga je već upisao, u Banjoj Luci. Vikende provode u Almirovoj rodnoj Ljubiji. I tamo rade na farmi i čuvaju svoja stada.

Zamjenik direktora

-Za sebe mogu reći da sam sretan čovjek, bar kad je riječ o mom poimanju sreće. A to je da su moji najmiliji sretni i zdravi, da imam ono osnovno i da uveče mirno zaspim – kaže Almir, koji je u međuvremenu napredovao i postao zamjenik direktora.

Da ne bude zabune, to se desilo mnogo prije odluke o zajedničkom životu sa Medinom. U vrijeme naše posjete, dvoje mladih sami su nadgledali farmu na kojoj su u popodnevnim satima krave uživale u dobroj muzici. Medininog oca Jusufa nije bilo, on je, u maniru vječitog putnika, nakratko „skoknuo“ do Norveške.

Dnevni avaz