lazijada 2016 (1)Na tradicionalnoj 24. lovačkoj „Lažijadi“, u organizaciji Lovačkog udruženja „Srndać“ iz Omarske, u Svadbenom salonu Motela „Peti neplan“ u Omarskoj, koji je bio mali da primi sve koji su željeli da prisustvuju ovog zanimljivoj manifestaciji, titulu lažova godine ponovo je osvojio Mirko Popović.

Bio je ovo njegov peti utastopni trijumf, a ukupno deveta pobjeda, čime je potvrdio da je bez premca u ovoj svojevrsnoj smotri humora i zabave.

-Narodni sam čovjek, a obavljajući posao veterinara čujem mnoge priče među ljudima. Najvažnije je pronaći smisao u ovom takmičenju da ona bude kratka i da ima jasnu poentu – rekao je Popović.

lazijada 2016 (2)Ovogodišnje izdanje za pehar, novog-starog pobednika, 46-godišnjeg Omarščanina, koji živi i radi u Bronzanom Majdanu, uz izvinjenje što je „u odijelu“, jer takav bi čovjek morao da bude, ako želi da laže, imalo je efektan kraj.

Naime, ispričao je da je prilikom gradnje „Petog neplana“ porodice Romanić, u nedostatku goriva u vremenu oko rata, da bi se razvuklo željezo za temelj, upotrebljena krmača sa prasadima.

Krmača je žicu u kolutovima „razvukla“, a prasići su išli iza nje i odmah je, kao britvom, rezali na potrebnu dužinu.

Mića Živadinović iz pobratimskog Lovačkog udruženja „Trest“ (Petrovac na Mlavi u Srbiji), predsjednik tročlanog žirija, naglasio je da zadatak nije bio lak prilikom ocjenjivanja sedmorice učesnika, ali da su imali pred sobom, misleći na Popovića, „Novaka Đokovića“ u ovim „borbama“.

lazijada 2016 (3)Nastupili su još: Pero Tamamović (Kozarska Dubica), Miladin Rendić (Marićka), Petar Karadžić (Kamenovo kod Petrovca na Mlavi), Goran Maksimović (Krivaja), Mile Kotaran (Prijedor) i Dragoja Bajić iz Omarske.

-Prezadovoljni smo odzivom. Imali smo 700 gostiju, među njima i zvanice iz Lovačkog saveza Republike Srpske, predstavnike lovačkih udruženja svih potkozarskih opština i gradova: Banjaluke, Prijedora, Kozarske Dubice, Novog Grada, Oštre Luke i Kostajnice, pa i Kotor Varoša, naravno i drage prijatelje iz Srbije – rekao je Ratko Grahovac, predsjednik LU „Srndać“.

Nije krio zadovoljstvo ni Aca Gera Životić, počasni predsjednik LU „Trest“, na čijem čelu se nalazio 12 godina, a, uz zvanje počasnog lovca, bio je 2009.godine kandidat za predsjednika Lovačkog saveza Srbije.

lazijada 2016 (4)Prisjetio se potpisivanja povelje o bratimljenju sa Omarščanima 2002.godine, pomenuvši, uz njihovog sadašnjeg prvog čovjeka, pokojnog Neđu Konjevića.

-Došlo je nas 15 lovaca. Utisci su fantastični, a život bi bio „prazan“ bez ovakvih druženja. Iskoristilo smo priliku da obiđemo lijepu planinu Kozaru, njen vrh Mrakovicu, obližnje manastire Moštanicu i Gomionicu, uz Sabornu crkvu Svetog Cara Lazara u Omarskoj. Očekujemo drage Lovce iz Omarske kod nas, jer veze srpskog naroda sa obje strane Drine moraju da budu čvrste – naglasio je Životić.

Ovogodišnju „Lažijadu“ podržala je i Gradska uprava Prijedora i brojni sponzori, a uz muziku, članovi Kulturno-umjetničkog društva „Omarska“ izmamili su aplauze svojim programom, pošto su izveli splet igara iz Srbije.

Tombole sa vrijednim nagradama

U tomboli Lovačkog udruženja „Srndać“ dodijeljene su brojne nagrade, a onu glavnu, dar Šumskog gazdinstva Prijedor, dobio je Ivan Stojanović.

Iako je rekao da se ne bavi lovom, obradovao se lovačkom karabinu.

Poklon druge tombole, koji je obezbijedio Motel „Peti neplan“, kao „šlag na torti“ ove zanimljive večeri, automobil „Jugo“ nešto starijeg izdanja, u vrijednosti od 1.200 konvertibilnih maraka, pripao je Mirku Grujiću iz Omarske.

Tekst i foto – Nenad Đerić/Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

lazijada 2016 (5) lazijada 2016 (6) lazijada 2016 (7) lazijada 2016 (8) lazijada 2016 (9) lazijada 2016 (10)