rtrs-centar sunce-problemi sa finansiranjemЈavna ustanova Centar “Sunce” iz Prijedora u kojoj se obrazuju djeca i mladi sa umanjenim sposobnostima, suočena je s poteškoćama u poslovanju, zbog neizmirivanja obaveza pojedinih lokalnih zajednica.

Finansiranje prijedorskog Centra “Sunce” otežano je, jer opštine Novi Grad i Kozarska Dubica neredovno izmiruju obaveze. Dok u opštini Kozarska Dubica kažu da će svoja dugovanja uplatiti u što skorijem periodu, u opštini Novi Grad tvrde da lokalna zajednica nije dužna da izmiruje ove obaveze, već je to dužnost resornog ministarstva.

Centar “Sunce” pohađa 119 osnovaca i srednjoškolaca iz Prijedorske regije. U centru su formirane i grupe, namijenjene radnom osposobljavanju polaznika sa umanjenim sposobnostima, a srednjoškolci se obrazuju za kuvare, krojače i bravare.

“Јa sam drugi srednje, idem redovno na časove, pišem.Јa na časovima uvijek nešto radim, kada bilo šta uradim, to bude dobro”, kaže Dušan Aleksić, učenik ЈU Centar “Sunce” u Prijedoru.

“Škola nam je izašla u susret pa su nam obezbijedili jednu malu kuhinjicu, toliku kolika je ustvari nama i dovoljna da bi mi više mogli da se osposobljavamo za taj nekakakv rad rukama, za neku pripremu jednostavnih jela”, navela je Zorica Radović, diplomirani defektolog ЈU Centar “Sunce” u Prijedoru.

Osim polaznika iz Prijedora, Centar “Sunce” pohađa 11 učenika iz Kozarske Dubice, 10 iz Novog Grada i po jedan iz Kostajnice i Krupe na Uni.

“Osim opštine Kozarska Dubica, koja je u finansijskim poteškoćama, koja ne izmiruje svoje obaveze , ali koja potpisuje redovno ugovore što znači da će ona kad tad svoje obaveze izmiriti, veći problem imamo sa opštinom Novi Grad, koja uopšte ne želi da potpiše ugovor i ne želi da napravi saradnju u smislu da djeca dolaze u našu ustanovu”, rekla je Slađana Radaković, direktorka ЈU Centar “Sunce” iz Prijedora.

U Opštini Novi Grad tvrde, izmirivanje ovih obaveza nije dužnost lokalnih zajednica.

“Međutim, tu postoji jedan problem, Zakonom o socijalnoj zaštiti članom 37, tačka jedan i tačka dva, regulisano je da lokalna zajednica nema nikakvih obaveza prema tom plaćanju, to plaća Vlada Republike Srpske putem Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite”, rekao je Borivoje Јapundža, načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Opštine Novi Grad.

U Opštini Kozarska Dubica kažu da će svoja dugovanja prema Centru “Sunce” izmiriti u što skorijem periodu. Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske poručuju da finansijska sredstva refundiraju lokalnim Centrima za socijalni rad, koji su dalje dužni da ih proslijeđuju Centru “Sunce”. Ističu da će preostala sredstva za ovu namjenu, biti isplaćena u cjelosti u najskorijem periodu.

RTRS