predapd-crismas projekat (1)Ovoga utorka, 19. januara 2016. godine, šest partnera iz pet različith država su imali početni sastanak u Ablaserdamu (Holandija) u vezi sa novim evropskim projektom CRISMAS.

Cilj projekta, koji je sufinansiran od strane Evropske Komsije, je da:
-Podrži regione i gradove u provođenju metodologija za upravljanje rizicima i procjene rizika, uključujući međusektorsku i prekograničnu dimenziju,
-Izgradi široku evropsku zajednicu za službenike javne uprave i profesionalce koji rade na upravljanu i procjeni rizika i da ojača saradnju i razmjenu iskustava unutar EU,
-Poboljša vezu između bitnih aktera i politika kroz ciklus upravljanja katastrofama (sprječavanje -pripremljenost-odgovor-oporavak).

Projekat počinje 1. januara 2016. godine a završava 31. decembra 2017. godine. Budžet projekta je € 782.953. Evropska Komisija (DG ECHO) učestvuje sa 75%: € 587.215.

predapd-crismas projekat (2)Partneri

Partneri na ovom projektu su Bezbjedonosni region Južna Holandija- Jug(VRZHZ) i ITINERIS Zdravlje & sigurnost iz Holandije, Opština Stavanger iz Norveške, Okrug Ungheni iz Moldavije, Agencija za ekonomski razvoj Grada Prijedora “PREDA-PD” iz Bosne i Hercegovine i Provincija Forlì-Ćezena iz Italije.

Posljednja četiri partnera će početi sa primjenom procjene uticaja svih rizika i razvojem strategija za upravljanje rizicima u svojim oblastima uz podršku VRZHZ and ITINERIS –a u jednom okruženju u kojem partneri mogu učiti jedni od drugih. Ovo će biti bazirano na principima i iskustvima nastalim u okviru ranijih EU projekata MISRaR i PRISMA, kao i na osnovu EU vodiča za procjenu rizika i za planiranje kapaciteta za upravljanje rizicima.

CRISMAS je zamišljen kao početna tačka razvoja jedne strukturne zajednice unutar EU. Njegov cilj je pokretanje EU zajednice eksperata iz javnog sektora u oblasti procjene rizika i upravljanja rizicima, uz međusobnu podršku, i drugih javnih tijela sa daljnim razvojem njihovih kapaciteta za procjenu rizika i upravljanje rizicima (takođe i nakon završetka projekta). Ova virtuelna zajednica će se sastojati od foruma za diskusiju i baze za dijenje najboljih praksi.

PREDA-PD

predapd-crismas projekat (3)