atv-badnji dan-caticiU rano jutro, kum se latio sjekire, i sa tri udarca usjekao badnjak.

Badnjak sela Ćatići nadomak Prijedora je okićen, praćen tradicionalnom krajiškom ojkačom. Za dvadesetogodišnjeg kuma, koji je rođen u Austriji, ovo je posebna čast.

“Vrlo je važno da naš običaj i dalje zastupamo, da ga ne zaboravimo. Nadam se da će to ubuduće i ostale generacije čuvati od zaborava”, kaže Nikola Jaćimović, kum badnjaka.

Izgleda da hoće. Jer je i prošlogodišnji kum, nešto malo stariji od Nikole, po tradiciji i običajima, predao kumstvo.

Na imanju kumove porodice nazdravljalo je i staro i mlado. U slavu badnjaka se zapjevalo, uz kuvano vino i rakiju, posnu hranu. Tako i treba, kažu Jaćimovići. Za ovaj dan posebno su se pripremali. Goste su častili, između ostalog, i vinom koje sami proizvode. Srce im je puno kad vide selo na okupu jer je mladih – sve manje.

“Svaki naš crkveni praznik slavimo, obilježavamo dostojanstverno kako i dolikuje. Svo slobodno vrijeme koje nađemo dolazimo u domovinu i proslavljamo sa mještanima”, ističe Goran Jaćimović.

“Ovo je jedinstvena šansa da se okupimo od Božića do Božića”, naglašava Boško Šoškan.

Stigao je i lokalni paroh. I on je srećan kad vidi da su se ljudi okupili.

“Da poželimo Mir božiji Hristos se rodi, i da ova godina bude čestita i blagoslovljena”, rekao je Sreto Aleksić, sveštenik u Omarskoj.

I da bude više djece, kažu u Ćatićima. Sve mališane iz sela okupili su na tradicionalnom pijukanju a zatim i provezli badnjak kroz selo, nakon čega je spaljen u porti crkve brvnare u Omarskoj.

Pogledajte prilog iz Centralnih ATV vijesti!

ATV BL