mira osvajac kupa bih (1)Rukometašice Mire više nego zasluženo osvojile su prvi put Kup Bosne i Hercegovine, pošto su u finalu 20. izdanja ovog takmičenja, na završnom turniru, odlično organizovanom u gradu na Sani, savladale ekipu Goražda sa 28:24(17:11).

Tako je Prijedorčankama ove sezone pripala „dupla kruna“, pošto su prije samo nedjelju dana slavile, takođe prvi put u istoriji ovog uzornog sportskog kolektiva, titulu šampiona Premijer lige BiH, a koliko su bile superiorne ilustruje podatak da su se prethodno treći put zaredom domogle i pobjedničkog pehara u Kupu Republike Srpske.

Od samog početka izabranice trenera Darka Gligorevića dale su do znanja rivalu da pred svojim vjernim navijačima u sportskoj dvorani „Mladost“ žele trijumf i kada su povele u 2. minuti sa 2:0, a između ta dva pogotka najbolja igračica u polufinalnoj utakmici protiv tima Grude-Autoherc (34:24 za Prijedorčanke) golman Ena Briševac „skinula“ penal Arijani Pjano, moglo se pretpostaviti da će ponovo ulivati samopozdanje svojim saigračicama.

mira osvajac kupa bih (2)Domaće, nominalno gošće u ovom susretu, kontrolisale su i igru i rezultat. Predvođene raspoloženom Azrom Bašanović, djevojkom koja se na lijevom beku pokazala ovog proljeća pravim pojačanjem iz ŽRK Bihać (sa kojim je uporedo osvojila prvo mjesto u Prvoj ligi Federacije BiH) što je potvrdila i kao najefikasnija igračica turnira sa 19 golova u oba susreta, već u 18. minuti imale su pet golova viška, 11:6.

Gošće su u 24. minuti stigle na -2 (10:12), ali Prijedorčanke fantastičnom borbenošću u odbrani, u kojoj su prednjačile Slađana Ivetić (iako je imala sjajan učinak i u napadu), Adrijana Damjanović, za četiri minuta prave seriju od 4:0 i zadržavaju prednost od šest pogodaka na odmoru.

Pulenke Sulejmana Fidahića su u nastavku, u 37.minuti stigle na 18:15, ali nisu mogle da se odupru boljem sastavu, koji do 53.minuta pravi najveću razliku (28:21) i već tada je moglo da počne veliko slavlje.

mira osvajac kupa bih (3)-Prošle godine igrale smo prvi put u finalu Kupa BiH, a ove bile riješene da podignemo pehar. Ispoštovale smo sve što je dogovoreno u svlačionici, ali naši dometi nisu slučajni. Isplatio se sav ovaj trud u protekle četiri godine, jer tri puta bile smo vicešampionke, a sada je taj rad nagrađen. Nije nam prvi put da smo izborile i izlazak u Evropu, ali je to već pitanje materijalnih mogućnosti – istakla je najbolja igračica Mire , srednji bek Milica Vlahović.

Ono što je najvažnije, djevojke su na najljepši mogući način predstavljale grad Prijedor, a za pamćenje će ostati slika sa terena po završetku finala u sportskoj dvorani „Mladost“. Nisu tugovale ni poražene Goraždanke, Vlahovićeva i Ivetićeva „poletjele“ su ka njima sa šampanjcima, igračice i jedne i druge ekipe zaigrale su zajedničko kolo, đuskale uz muziku i radovale se. Prizor kakav se na sportskim borilištima na ovim prostorima ne viđa često, koji dokazuje da sport ne poznaje nikakve granice ljudskih razdvajanja, već samo spaja i stvara nova prijateljstva. U njemu nema pobjednika i gubitnika, već u tom trenutku spremnijih, više motivisanijih, ponekad i srećnijih.

mira osvajac kupa bih (4)Vrijedi istaći i odlično suđenje djelilaca pravde Zoran Raca-Miroslav Rakar, finalisti je pehar i medalje uručio Srećko Delhunija, ispred RS BiH, a pobjedniku Kupa BiH prelazni pehar i onaj u trajno vlasništvo uručio je Milenko Đaković zamenik gradonačelnika Prijedora.

GORAŽDE-MIRA 24:28(11:17)

Dvorana Mladost Prijedor
Gledalaca: 400
Sudije: Zoran Raca (Banjaluka) i Miroslav Rakar (Nova Topola)
Sedmerci: Goražde 8(5), Mira 8(7)
Isključenja: Goražde 14 minuta, Mira 10 minuta

GORAŽDE:
Borčak (10 odbrana), Pjano 6, Mujagić 8, A.Hrelja, Mehanović, Vrdoljak 6, Kostić, Dervišević 1, Šovšić 1, Gabela, Zorlak, Velić, L.Hrelja, Jašarević, Sorak 2, Oputar

MIRA:
E.Briševac (20 odbrana i dva sedmerca), J.Briševac, Karačić, Ivetić 8, Damjanović 1, Suvajac, Jevtić 2, Kararić, Tintor, Dojčinović, Vlahović 6, Bašanović 11, Sladaković, Mutić, Došen, Gligorević

N.Đerić
A.Drakulić
mira osvajac kupa bih (5) mira osvajac kupa bih (6) mira osvajac kupa bih (7) mira osvajac kupa bih (8)