predapd-otvoreni dani skola (1)“Otvoreni dani škola” naziv je prezentacije obrazovnih profila Elektrotehničke i Mašinske škole održane danas u Prijedoru u organizaciji ovih dviju srednjih škola i Agencije za ekonomski razvoj grada Prijedora “PREDA-PD”.

Prezentacija je održana u okviru četiri projekta Agencije “PREDA-PD” usmjerenih na stručno obrazovanje i osposobljavanje učenika, nastavnog osoblja i odraslih.

“Zajednički cilj svih projekata je opremanje kabineta za praktičnu nastavu prijedorskih srednjih škola, kako bi svako zanimanje imalo odgovarajući kabinet za obavljanje prakse”, rekla je koordinator Agencije “PREDA-PD” Milena Gnjatović – Simatović.

Dva kabineta za automatsku regulaciju vrijedna 30.000 KM zajednički doniraju Fondacija “ArselorMital” Prijedor i kompanija “Simens”, kabinete za stručno obrazovanje i osposobljavanje odraslih u Mašinskoj i Poljoprivredno prehrambenoj školi finansira Evropska unija sa 230.000 KM, kabinet Mašinske škole za korištenje i primjenu softvera za 3D modeliranje USAID finansira sa 30.000 KM, a 3D printer sa ovu školu takođe USAID sa 15.000 KM.

predapd-otvoreni dani skola (2)Zanimanja obiju škole predstavljena su kroz izložbu radova učenika koji su nastali tokom školovanja i kojih je većina bila izložena na sajmovima učeničkih inovacija, a posjetili su je učenici devetih razreda osnovnih škola i njihovi roditelji.

Iz Elektrotehničke škole predstavljena su zanimanja tehničar računarstva, tehničar elektronike, tehničar elektroenergetike, autoelektričar i električar, a iz Mašinske škole mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje, mašinski tehničar za motore i motorna vozila, tehničar drumskog saobraćaja, tehničar logistike i špedicije, rudarski tehničar, mehaničar rashladne i grijne tehnike, instalater i varilac.

SRNA