srna-izbor kneza (1)U Gornjoj Dragotinji kod Prijedora počela je manifestacija Dragotinjske večeri, a za kneza Kneževine Gornje Dragotinje ponovo je izabran Milan Karlica.

Predsjednik Sovjeta Kneževine Olivera Brdar objavila je da je jednoglasnom odlukom Sovjeta dosadašnjem knezu Milanu Karlici produžen mandat tako da će on i naredne godine upravljati ovom jedinstvenom i jedinom kneževinom na Balkanu.

“To je vrijedan domaćin i kao knez je ispunio sva naša očekivanja i kriterijume koje statut kneževine propisuje, tako da imamo zadovoljstvo što je on opet proglašen za kneza”, istakla je Brdareva.

Ona je dodala da je odlukom Sovjeta dobitnik ovogodišnje Dragotinjske povelje šef kabineta graodnačelnika Prijedora Dragutin Rodić, a za počasnog žitelja Kneževine proglašen je Milovan Mijić vlasnik firme “Metal mont” koja pomaže organizaciju ove manifestacije.

srna-izbor kneza (3)Novi/stari knez jedine kneževine na Balkanu Gornje Dragotinje i Marina Milan Karlica istakao je da je tokom jednogodišnje “vladavine” poštovao ustav Kneževine i vjerno služio svoje žitelje, ali i da je pokušao da radi na unapređenju socijalnog, privrednog, demografskog, naučnog i kulturnog razvoja sela Dragotinja i Marini, koji čine ovu kneževinu, ali i da miri posvađane mještane.

“Najveći problem nam je društveni dom i područna škola, što će biti najveći zadatak u mom narednom mandatu”, rekao je novoizabrani knez.

Sinoć je premijerno prikazan dokumentarni film “Jedina kneževina na Balkanu” autora Siniše Kesara koji je prošle godine imenovan za ambasadora Kneževine u Srbiji.

Tokom večeri predstavu za sve goste manifestacije izveli su učenici područne škole “Jovan Cvijić” iz Brezičana.

Ovogodišnje 33. Dragotinjske večeri, koje su počele sinoć, biće završene večeras defileom kneza u pratnji počasne garde i štitonoša, kao i nastupom izvornih grupa iz Gornje Dragotinje i Marina i članova KUD-a “Milan Egić” iz Brezičana.

Na području Parohije marinske kojoj pripadaju sela Dragotinja i Marini tradicionalno se održavaju Dragotinjske večeri više od 30 godina s ciljem očuvanja tradicije ovog sela, a osim mjesne zajednice, organizaciju je preuzela Omladinska organizacija “Dom mladosti” iz Gornje Dragotinje.

Pokrovitelj manifestacije, koja je dio Kulturnog ljeta, je grad Prijedor.

SRNA

srna-izbor kneza (2) srna-izbor kneza (4)