srna-likovna kolonija sreten stojanovic-pocetakDevet učesnika Likovne kolonije “Sreten Stojanović” okupili su se danas na Kozari, čime je zvanično počeo rad 11. saziv.

Budući da je u Republici Srpskoj danas Dan žalosti nije bilo ceremonije otvaranja.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Milenko Đaković istakao je da su predstavnici gradske uprave kao dobri domaćini došli da pozdrave učesnike kolonije i da im zažele uspješan rad.

Do 12. avgusta na Kozari će inspiraciju za svoje radove potražiće akademski slikari Savo Peković, Radislav Vučinić i Momir Knežević sa trebinjske Akademije umjetnosti, te Milivoje Unković, Zoran Banović, Biljana Gavranović, Borjana Mrđa, Danko Brkić i Novak Demonjić sa Akademije umjetnosti u Banjaluci.

Selektor kolonije akademski slikar Predrag Marjanović potvrdio je da
je njegov izbor bio na eminentnim umjetnicima sa dvije akademije umjetnosti iz Republike Srpske.

“Oni neće raditi na zadatu temu. Od njih očekujemo da stvaraju kao što obično čine bilo da su na Kozari, ili u Parizu, Londonu. Znam da druge kolonije imaju striktno zadate teme, ali kod nas je to dosta liberalno, tako da očekujemo i kvalitet i šarolokost kolorita, tehnika i motiva koji su im bili inspiracija za rad”, naveo je Marjanović.

On kaže da će rad umjetnika pratiti profesor i likovni kritičar Siniša Vidaković, koji će biti zadužen za pisanje predgovora za katalog izložbe sa ove kolonije.

Marjanović je potvrdio da prema propozicijama kolonije, umjetnici dva rada ostavljaju organizatoru, tako da će te slike postati vlasništvo gradske uprave i Muzeja Kozare.

Profesor banjalučke Akademije umjetnosti Zoran Banović je rekao da je ovo njegovo četvrto učešće na ovoj koloniji.

“Kozara je uvijek inspirativna za umjetnike, bez obzira o kojoj vrsti umjetnosti je riječ. Nadam da ću odgovoriti izazovu na adekvatan način”, rekao je Banović.

Banović ističe da je ovo jedina kolonija na kojoj se odazivao jer nema manjkavosti i neprofesionalnosti.

“Izazov je i da se srećemo sa kolegama. Ovo će biti prilika da se u uslovima koje nudi Kozara, družimo, stvaramo i razmijenjujemo stavove u vezi sa našom strukom”, rekao je Banović.

Radovi nastali u ovoj koloniji biće izloženi u Muzeju Kozare na izložbi koja će biti otvorena u septembru, a ove godine povodom 43. Književnih susreta na Kozari.

Pokrovitelj kolonije, koja nosi ime jednog od najvećih i najpoznatijih prijedorskih umjetnika – akademika Sretena Stojanovića je grad Prijedor.

SRNA