srna-ugovori za stambeno zbrinjavanje (1)Predstavnici gradske uprave Prijedor i nevladine humanitarne organizacije “Hilsferk Austrija Internešnel” potpisali su danas tripartitne ugovore o stambenom zbrinjavanju 10 korisnika iz reda povratnika i raseljenih lica.

Predstavnik “Hilsferka” Azema Avdušinović rekla je da je vrijednost radova na obnovi šest kuća i izgradnji četiri kuće oko 350.000 evra, te da je rok za završetak radova 60 dana, a već narednih dana izvođači će biti uvedeni u posao.

“U Prijedoru ćemo korisnicima kojima ćemo obnoviti stambene jedinice omogućiti i ekonomsku održivost povratka. U zavisnosti od njihovih radnih sposobnosti i resursa koje već posjeduju kreiraćemo im mogućnost da rade da bi ostvarili prihode i život na svom imanju”, naglasila je Avdušinovićeva.

Ugovori su potpisani u okviru projekta “Podrška trajnim rješenjima strategije implementacije revidiranog Aneksa sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma IPA 2012”, a Avdušinovićeva je navela da je riječ o projektu koji se provodi u 10 opština i u kojem učestvuje sedam partnera, dok je glavni partner UNHCR koji je ujedno i donator sa EU.

srna-ugovori za stambeno zbrinjavanje (2)Prema njenim riječima, budžet projekta je osam miliona evra, od čega EU donira sedam miliona evra, a ostatak UNHCR.

Ona je dodala da u okviru ovog projekta postoji i segment razvoja malih preduzeća, u okviru kojeg je prošlog mjeseca firmi “Kromeks” donirana mašina, oprema i alati za mašine u vrijednosti 20.000 KM, a čime je otvorena mogućnost otvaranja jednog radnog mjesta za povratnika ili raseljeno lice.

Avdušinovićeva je potvrdila da je “Hilfsverk Austrija” od 1995. godine realizovao oko 60 miliona evra sredstava raznih donatora na prostoru BiH.

Koordinator projekata infrastrukture grada Prijedora Stanko Marković rekao je da je veoma važan segment ovog projekta to što su prvi put uključena raseljena lica.

“Projekat striktno traži riješene imovinske odnose. Korisnik mora imati imovinu u svom vlasništvu, odnosno 1/1, što nije slučaj sa raseljenim osobama na području grada Prijedora. To znači da će gradska uprava ubuduće vrlo brzo da reaguje, da se riješi imovinsko stanje, kako bi donatorska sredstva mogla da budu što više realizovana u našem gradu”, rekao je Marković.

SRNA