pressrs-kantarSiromašna porodica Kantar iz Donje Ljubije kod Prijedora odlučila se na očajnički potez pa ovih dana uveliko traži kupca za svoj jedini kauč i stolić, jer su hrana i lekovi hitno potrebni Draganu (23) zbog neizlečive bolesti creva i njegovoj pomajci Mari koja ima tumor i zagnojeni beleg na vratnoj arteriji.

– Dragan koji ima Kronovu bolest i tri ciste na crevima je najpreči. Iako mora isključivo da jede dijetalnu hranu, mi smo došli do toga da nemamo za hleb. Da ne pominjem da je sin još pre 11 meseci trebalo da ode u Beograd na Vojno medicinsku akademiju… Nismo imali za kartu, a kamoli da gotovo svakodnevno vadi krv i proverava sedimentaciju – kaže Mara Kantar koja svoj kauč nudi za 200 maraka, a jedini stolić u stanu za 70.

– Kupite ljudi, jer nam je to jedini izlaz, a šta ćemo posle zna samo dragi Bog. Uglavnom, bolje je da ležimo na podu i imamo hleba u ustima nego obrnuto – smatra ova domaćica i pokazuje neugodnu i neuglednu izraslinu na vratu.

Žive u 40 kvadrata

– To mi je beleg od rođenja koji je s vremenom postao ovakav. Često se upali pa iz njega cure krv, limfa, gnoj… Šta ću, ćutim i duram. Istina, išla sam doktoru koji je savetovao da se sve mora snimiti pa pokušati odstraniti, ali ja nemam novca. Svaka operacija košta, iako sam prijavljena na Biro za zapošljavanje, a najgore je što beleg može biti opasan jer je na vratnoj arteriji – navodi ova četrdesetdevetogodišnjakinja.

Da zlo bude veće, Kantareva ima i tumor ispod jetre, za koji, kako kaže, ne zna da li je zloćudan ili dobroćudan.

– Pronašli su ga još 2004. godine, a ja zbog svoje situacije već 10 godina nisam išla da se to proveri – kaže naša sagovornica.

Inače, Kantari žive u privremenom stanu dobijenom kao alternativni smeštaj od lokalne kancelarije za izbegla i raseljena lica.

Ovaj stan sa kupatilom i dve sobice ima oko 40 kvadrata, a jedine prihode u kuću donosi Marin muž Radislav (49). Izbegao je u ratu iz Sanskog Mosta i radi za nadnicu, a ove godine je, kako tvrde Kantari, “arbajtovao” samo pet dana, jer posla nije bilo.

– Kada bi neko zaposlio Radislava koji se razume u građevinarstvo olakšale bi se muke ove porodice koja ima i dvestotinak KM duga za struju. Takođe, pre godinu dana su bili “izbačeni” iz rudničke zgrade pa im je ovo čak deveti smeštaj u Ljubiji – prenose komšije i žale što je Radislav previše ponosan pa ne dopušta da iko iz porodice ide u mesnu javnu kuhinju.

Neka pomogne ko može

– Imaju još jednog sina koji radi u pilani u Kostajnici, ali on ne može da im pomogne jer jedva izdržava svoju porodicu. Po nama, tu treba da se uključe socijalne institucije. Ne sme se dozvoliti da prodaju i to malo nameštaja što imaju. Mada, mora se priznati da su se prilično zapustili i da se trebaju pokrenuti iz mestan – ocenjuju meštani koji povremeno i u skladu s mogućnostima pomažu Kantarima.

I njihov komšija Ahmet Rešidović tvrdi da je to jedna od najsiromašnijih porodica u Ljubiji.

– Prioritet za pomoć je Dragan, a i ovu izraslinu koju ima Mara strahota je videti. Nisam lekar, ali meni to izgleda kao neki rak kože – ističe Ahmet i dodaje da su se iz inostranstva već javili ljudi koji žele pomoći.

– Semira Hofman, moja prijateljica i žena velikog srca iz SAD rešila je da pomogne kao i još jedna gospođa Olga koja živi i radi u Nemačkoj. Ipak, mislim da je ovde važnije da se pomogne sistemski – smatra Rešidović.

Kako god, svi koji žele da pomognu ovoj porodici mogu to učiniti pozivom na broj 065/771-684 ili uplatom priloga na žiro račun kod NLB Razvojne banke Banjaluka: 562-007-81136464-38 na ime Mara (Dragutin) Kantar, Tone Perića 14 Ljubija, 79000 Prijedor, te na devizni račun kod iste banke: IBAN BA395620078116905735. SWIFT je RAZBBA22 NLB Razvojna banka Banjaluka, Milana Tepića 4, 78000 Banjaluka.

Nema šminkanja i luksuziranja!

Mara Kantar podseća da su lane u humanitarnoj akciji, kada su bili objavljeni njihovi bankovni računi, dobili određen novac koji su odmah dali za Draganovo lečenje.

– Vodili smo ga na VMA, ali za sledeći put u Beograd nije bilo para. Ponavljam, ja nisam bitna već moj sin. I ne sećam se kada sam se našminkala i slično, jer kod nas nema luksuziranja – ističe Mara.

Press RS