pressrs-vrijednost klubovaAktuelni fudbalski šampion BiH, Sarajevo, prvi je tim Premijer lige čija je vrijednost, prema podacima specijalizovanog portala “Transfermarkt”, premašila magičnu cifru od 10 miliona evra.

Prema istom izvoru, 35 registrovanih igrača “bordo” tima zajedno vrijedi 10,45 miliona evra, skoro četiri više od drugoplasiranog tima na toj tabeli, mostartskog Zrinjskog (6,55 miliona evra).

Radniku deveto mjesto

Sarajevo dominira u mnogim kategorijama, pa i ne čudi što mu stručnjaci daju najveće šanse da u novom prvenstvu, koje startuje 25. jula, odbrani krunu. Njegov gradski rival Željezničar na ovoj listi je treći, s ukupnom vrijednošću od 5,25 miliona evra, četvrti je Široki Brijeg (4,90), a malo iznenađenje predstavlja peta pozicija Olimpika (4,55).

Od ekipa iz Republike Srpske, koja će ove sezone imati pet premijerligaša, najbolje je kotiran Radnik iz Bijeljine, na devetom mjestu, a njegovih 28 fudbalera je procijenjeno na 2,85 miliona evra. Ostale ekipe zauzimaju četiri posljednja mjesta, što je podatak koji Fudbalskom savezu Republike Srpske, ali i fudbalskim radnicima i zvaničnicima tih klubova nikako ne služi na čast.

Tako je Slavija 13. (1,98 miliona evra), stepenik niže je Drina iz Zvornika (1,90), banjalučki Borac je pretposljednji (1,83), dok je povratnik u elitu, Rudar Prijedor, posljednji s tek 1,05 miliona evra.

Ako se ovome doda i pojedinačna vrijednost igrača, onda nema sumnje da će biti veliko iznenađenje ukoliko ekipa koju s klupe vodi mladi stručnjak Dženan Uščuplić na kraju ne odbrani šampionsku titulu.

Naime, na listi najskupljih igrača Premijer lige BiH među prvih sedam imena nalaze se čak šestorica prvotimaca Sarajeva. Najskuplji je mladi Trebinjac Gojko Cimirot, čija karijera je prelaskom na “Koševo” krenula vrtoglavim usponom i koji je za samo dvije godine sa procijenjene vrijednosti od 300.000 evra stigao do okruglo miliona.

Na drugom mjestu je njegov saigrač Milan Stepanov, čija vrijednost je procijenjena na 800.000 evra, a potom slijedi Haris Duljević (Sarajevo, 700.000), Krste Velkoski (Sarajevo), Goran Zakarić (Zrinjski) i Samir Radovac (Sarajevo) sa 650.000 evra. Tu su još i Leon Benko (Sarajevo), Josip Kvesić (Željezničar) i Jasmin Mešanović (Zrinjski), koji košta 600.000 evra, dok je na desetom mjestu Boris Pandža iz Širokog Brijega (550.000).

Subić na “koti 23”
Kada su u pitanju prvotimci ekipa iz Republike Srpske, najskuplji je kapiten Borca, Aleksandar Subić, koji se našao na 23. mjestu sa cijenom od 400.000 evra, dok je među prvih 50 još samo povratnik u Slaviju, iskusni Branislav Arsenijević, koji je sa cijenom od 300.000 evra uspio da se ugura na 44. poziciju.

Press RS