dan pobjede-omarska 1Polaganjem vijenaca na spomen obilježje borcima poginulim u Odbrambeno-otadžbinskom ratu i na Partizanskom groblje poginulim borcima NOR-a u Omarskoj u Prijedoru je danas nastavljeno obilježavanje 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić rekao je da je poruka sa svih stratiša poruka mira i suživota i pogled uperen naprijed, a da su žrtve kojima se danas odaje pomen ponos Prijedora i Potkozarja jer su bile značajan činilac u rušenju zla fašizma.

“Te tradicije moramo njegovati i to je nešto što je u duši našeg naroda i rat koji je poslije došao, nosio je dio obilježja te tradicije i borbe protiv, ne mogu reći osvajača kao u Drugom svjetskom ratu, ali protiv onih koji su na silu prekrajali državu i pravili granice onako kako one nisu izgledale”, rekao je Pavić novinarima u Omarskoj.

On je ocijenio da Prijedor napreduje samo zato što ima prilično veliki konsenzus i među političkim partijama i među narodima, navodeći da je to vrlina koja se mora njegovati radi boljeg sutra svih generacija.

“Zato je poruka uvijek jedna: dajte da vlada mir i da se dogovorom rješavaju svi problemi, a mi ih u Prijedoru imamo dosta, ali se vidjelo da Prijedor može napredovati”, dodao je Pavić.

dan pobjede-omarska 2Potpredsjednik Skupštine grada Prijedora Dalibor Grabež rekao je da se narod Kozare i Potkozarja masovno opredijelio za borbu protiv okupatora i njegovih sluga i da je evidentno da je u NOB-u na ovim prostorima najviše učestvovao srpski narod koji je podnio i najveći teret.

“Ne umanjujući doprinos i drugih naroda i narodnosti, o tome svjedoče spomenici o stradanju ljudi u Drugom svjetskom ratu. Nažalost, mnogi danas nastoje minimalizovati naše žrtve i umanjiti našu antifašističku borbu, a mi uvažavamo i duboko žalimo za svim nevino stradalim žrtvama i u Drugom svjetskom ratu i u Odbrambeno-otadžbinskom ratu”, kazao je Grabež.

Predsjednik prijedorskog SUBNOR-a Veljko Rodić rekao je da je oko 6.500 Prijedorčana poginulo u Drugom svjetskom ratu, gdje je 2.307 poginulih boraca, a ostalo su žrtve fašističkog terora.

“Poginulo je oko 900 djece iz Prijedora. Od toga je u logorima 137 djece izgubilo živote, a ostala su stradala u pokoljima”, naveo je Rodić.

Vijence na spomenike Omarščanima stradalim u Drugom svjetskom ratu i u Odbrambeno-otadžbinskom ratu položile su delegacije grada, SUBNOR-a, Boračke organizacije, Organizacije porodica poginulih boraca, Unije studenata Republike Srpske i gradskih odbora DNS-a, SNSD-a, SDS-a i PDP-a.

Dan pobjede nad fašizmom obilježen je i u Ljubiji gdje je delegacija grada Prijedora danas položila vijence na spomen biste narodnih heroja.

Ovogodišnje obilježavanje 9. maja u Prijedoru je počelo juče polaganjem vijenaca i tradicionalnim istorijskim časom na Partizanskom groblju na Urijama, kao i uručivanjem novčane pomoći od po 200 KM za nosioce partizanske spomenice.

SRNA