atv-trznica-vrucina otjerala kupceNa četrdeset prijedorskih stepeni, malo ko je na ulici. A pogotovo na tržnici. Iako je u zatvorenom gdje je, kudikamo, svježije nego napolju, kupce broje na prste jedne ruke. Pogotovo prodavci mlijeka, mliječnih proizvoda i mesa.

Nadali su da će, makar ujutru, imati pazara, međutim, vrućine su učinile svoje. Pozivaju kupce da dođu jer, tvrde, od kuće donose svježe proizvode.

Jaka vrućina, sve vene, kupaca sve manje i manje. Vrućina je i ne mogu izlaziti.

Ipak, mora se u nabavku. A upravo zbog previsokih temperatura mnogi smatraju da im je sigurnije pazariti u tržnim centrima.

Broj kupaca se smanjuje ljeti i to je nešto s čim se prijedorska tržnica godinama nosi. Ne spore da trebaju bolje uslove rada ali za to, kako kažu, trenutno nemaju sredstava. Oni koji se bore za potrošačka prava podvlače – mora se povesti više računa. Pogotovo na vrućinama.

“I opravdana je bojaznost ljudi da kupuju mliječne proizvode, sir, mlijeko, pa i jaja čak i voće i povrće na tržnicama ili bi to trebalo u ranim jutarnjim časovima jer salmonela i sve ostalo je velika opasnost za sve nas”, rekla je Murisa Marić iz Udruženja potrošača.

Mnogi kažu – na ovakvim temperaturama manje se i jede. A pošto se jesti mora onda povedite računa prilikom kupovine i dobro otvorite oči, pogotovo kad pazarite lako kvarljive namirnice, gdje god ih uzimali.

Pogledajte prilog iz Centralnih ATV vijesti!

ATV BL