skupstina grada-pavic ostavkaGradonačelnik Prijedora Marko Pavić izjavio je da je iz moralnih razloga podnio ostavku na mjesto predstavnika državnog kapitala u Rudnika željezne rude /RŽR/ “LJubija” nakon što je Vlada Republike Srpske 14. februara saopštila odluku o prodaji državnog kapitala u ovom preduzeću.

“Ja više nisam predstavnik državnog kapitala u RŽR-u. Podnio sam ostavku iz moralnih razloga”, rekao je danas Pavić odbornicima u Skupštini grada.

Odgovarajući na pitanja više odbornika o odluci Vlade Srpske objavljenoj u petak, 14. februara, Pavić je rekao da je “suština da ‘ArselorMital’ po ugovoru sa Vladom ima eksploataciona i prava na istraživanje na svim rudištima RŽR-a i da, bez obzira na to ko kupi državni kapital u RŽR-u, ta prava ostaju ‘ArselorMitalu”.

“Radost nas Prijedorčana da bi se moglo brzo krenuti sa aktivnostim rudnika u LJubiji time je pomućena, jer je očigledno da ‘ArselorMital’ neće dati nikom drugom ta prava, a i zašto bi. Ovo će samo još više odugovlačiti proces otvaranja rudnika u LJubiji i zapošljavanje oko 300 radnika”, kaže Pavić, koji je predsjednik DNS.

On je dodao da će se Narodna skupština Republike Srpske o ovoj odluci izjašnjavati, ali da je njegovo mišljenje da je Vlada “donijela odluku koju će biti teško ili nemoguće provesti”.

Od poslanika Narodne skupštine Republike Srpske sa područja Prijedora tražiće, kako je rekao, da zajedno dođu do stava koji će odražavati najviše interese građana Prijedora i Republike Srpske.

“Ne radi se o nečemu iz nadležnosti Skupštine grada, te nema potrebe za posebnom sjednicom lokalnog parlamenta, ali je meni dovoljan stav ove skupštine da u skladu s tim preduzimam dalje mjere”, rekao je Pavić, odgovarajući na zahtjev odbornika da se o novonastaloj situaciji raspravlja na posebnoj sjednici lokalne skupštine.

Na dnevnom redu naredne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, koja će biti održana 25. februara, nalazi se Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Odluku Vlade Republike Srpske o prodaji 64,9998 odsto akcija osnovnog kapitala akcionarskog društva RŽR “LJubija” metodom neposrednog odabira kupca.

SRNA