rzrljubijaVlada Republike Srpske planira da proda 64,9 posto akcija osnovnog kapitala akcionarskog društva Rudnika željezne rude „Ljubija“ a.d., Prijedor izraelskoj kompaniji za 36.450.000 KM, dok ponuda „Arcelor Mittal Holdings AG“ Švicarska nije ni razmatrana, iako su suosnivač zajedničkog preduzeća Arcelor Mittal d.o.o. Prijedor.

Izraelska kompanija, „Israeli Investment Group – Overseas Inc“ sa sjedištem u Commonwealth of Dominica obećava i investicije za modernizaciju i razvoj rudnika i preradu rude u periodu od tri godine, od najmanje 60.000.000 KM.

Sve ovo navodi se u predloženoj odluci Vlade RS-a u kojoj traži saglasnost Narodne skupštine RS-a za prodaju “Ljubije”.

Iako je još 29.novembra 2011.godine Vladi RS-a, odnosno Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva od Arcelor Mittal Holdingsa AG“ Zug, Švicarska, dostavljena ponuda za kupovinu akcija državnog kapitala i akcija fondova, koje zbirno čine 80 posto osnovnog kapitala u RŽR „Ljubija“ a.d., za 35.000.000 KM, ta ponuda nije ni razmatrana zbog neriješenih odnosa u zajedničkom preduzeću, o čemu je Vlada ranije informirana.

Također, osim navedene cijene za akcije, “Mittal” je nudilo i 5.000.000 KM na ime investicija u istraživanja u Rudnicima Ljubija i Tomašica.

S druge strane, Izraelci su svoju ponudu dostavili dvije godine kasnije, odnosno 11.jula 2013. godine.

„Israeli Investment Group – Overseas Inc“ sa sjedištem u Commonwealth of Dominica, osim za kupovinu 64,9998 posto akcija Rudnika „Ljubija“, iskazao je i interes za kupovinu preostalih akcija u vlasništvu fondova RS-a.

Radi proširenja svog poslovanja na područje Balkana 2011. godine u Banjoj Luci osnovana je kćerka kompanija – Israeli Investment Group-Balkan d.o.o. Banja Luka s kapitalom od milion KM koji je u potpunosti plaćen i već investiran u pripremu ovog i drugih projekata u Republici Srpskoj.

Kako se navodi u ponudi, Israeli Investment Group – Overseas Inc se obraća Vladi RS-a s partnerom za podršku Bryansk Machine Building Plant JSC, Brajnsk, Rusija, koji će pravno ući u akcionarski kapital Israeli Investment Group – Overseas Inc u iznosu od 50 posto akcija, nakon odobrenja kupovine od Vlade i Narodne skupštine RS-a.

Parlament bi o ovom pitanju trebao da se izjasni 25.februara.

Izraelci su u svoj ponudi naveli i da su „upoznati o činjenici da su Rudnici željezne rude „Ljubija“, Prijedor s LNM Holdings N.V. Holandski Antili (danas ArcelorMittal Holdings AG, Zug, Switzerland) suosnivač zajedničkog preduzeća Arcelor Mittal d.o.o., Prijedor, u procentu od 49 posto.

– Posebno nam je poznata činjenica da su sva eksploataciona prava i sva ostala prava vezana za istraživanje i eksploataciju mineralnih sirovina u okviru postojećih eksploatacionih polja, od akcionarskog društva unesena u zajedničko preduzeće, te da je akcionarskom društvu zabranjeno da se bavi konkurentskom djelatnošću u odnosu na zajedničko preduzeće – stoji u ponudi uz tvrdnju da će „sami riješiti odnose s Arcelor Mittal Holdings AG, bez ikakvog rizika i odgovornosti RS-a i akcionarskog društva Rudnici željezne rude „Ljubija“.

Naime, RŽR „Ljubija“ a.d. je 2004.godine s kompanijom LNM Holdings N.V. Holandski Antili (danas ArcelorMittal Holdings AG, Zug, Switzerland) osnovalo zajedničko preduzeće Arcelor Mittal d.o.o., Prijedor, u kojem je suvlasnik 49 posto kapitala, što je u novčanom ekvivalentu tada iznosilo 24.019.604,83 KM.

U predloženoj odluci o prodaji Vlada RS-a tvrdi da knjigovodstvena vrijednost stalne imovine RŽR „Ljubija“ a.d. na dan 31.decembra 2012.godine iznosila 49.430.368 KM.

Ukupni prihodi društva u 2012.godini iznosili su 1.319.081 KM, a ukupni rashodi 1.026.920 KM. Neto dobitak društva u 2012.godini iznosi 262.945 KM.

-Ovako ostvareni nizak nivo ukupnih prihoda posljedica je zabrane obavljanja, odnosno neobavljanja osnovne djelatnosti, kao obaveze koju je RŽR preuzeo kroz paket osnivačkih akata Arcelor Mittal d.o.o., Prijedor – tvrdi se u predloženoj odluci.

U RŽR „Ljubija“ a.d. zaposleno je 18 radnika, od čega osam na određeno vrijeme.

-Očigledno, obaveza unošenja svih eksploatacionih prava u zajedničko preduzeće od RŽR, je predviđena isključivo radi sprječavanja RŽR da obavlja djelatnost eksploatacije rude, u prilog čega govori i činjenica da se strani partner obavezao investirati samo u ležište željezne rude „Omarska“, a na ostalim ležišta na kojima su prenesena sva pripadajuća prava, nije predviđeno investiranje. Navode da je akcionarsko društvo RŽR „Ljubija“ pokušalo u više navrata s partnerom LNM Holdings, kroz izmjenu paketa osnivačkih akata zajedničkog preduzeća, obezbijediti sebi mogućnost obavljanja djelatnosti eksploatacije rude, ali bez uspjeha- tvrdi se u predloženoj odluci entitetske Vlade Skupštini RS-a kojom bi „Ljubija“ bila prodata izraelskoj kompaniji.

Dnevni avaz – FENA