vodostaj sane-27maj2015 (1)Vodostaj rijeke Sane u Prijedoru jutros u 8.00 časova iznosio je 360 centimetara sa tendencijom daljeg pada, s obzirom na prestanak padavina na ovom području.

Šef gradskog Odsjeka Civilne zaštite Dušan Vranješ potvrdio je da je vodostaj Sane sinoć oko 20.00 časova dostigao maksimum od 398 centimetara, nakon čega je nastupila stagnacija.

Prvi stepen odbrane od poplava u Prijedoru proglašava se kada vodostaj Sane dostigne nivo od 420 centimetara.

Vranješ je istakao da opadaju vodostaji Gomjenice, Miloševice i Puharske rijeke.

vodostaj sane-27maj2015 (2)“Usljed obilnih padavina prethodnih dana značajan dio površinskih voda zadržao su u zonama depresije – poljoprivrednim površinama na području mjesnih zajednica Tukovi, Raškovac i Brezičani”, istakao je Vranješ.

On je dodao da, prema predviđanjima Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske, u narednom periodu neće biti padavina koje bi mogle značajnije uticati na porast vodostaja rijeka na području Prijedora.

“Bez obzira na to, Odsjek Civilne zaštite će u narednom periodu pratiti stanje vodostaja i prema ukazanim potrebana obavještavati gradonačelnika Prijedora i predlagati preduzimanje potrebnih mjera zaštite”, rekao je Vranješ.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

vodostaj sane-27maj2015 (3)