dan muzeja-radionica-izlozba-lica sa invaliditetom (1)Likovnom radionicom za djecu sa teškoćama u razvoju i izložbom za slijepa i slabovida lica “Muzej Kozare” u Prijedoru obilježio je danas 18. maj, “Međunarodni dan muzeja”.

Direktor “Muzeja Kozare” Zoran Radonjić rekao je da je ovogodišnja tema Međunarodnog dana muzeja “Muzej u održivom društvu”, a prijedorski matični muzej odlučio je da se posveti zaštiti prirode i licima sa invaliditetom.

“U `Muzeju Kozare` aktuelne su tri izložbe. O pametnom korištenju prirodnih bogatstava govori etnološka izložba `Podgrmečke vodenice`, a tu je i trenutna likovna izložba crteža iz naše zbirke, te stalna etnološka postavka `Narodno blago Potkozarja`”, naveo je Radonjić.

dan muzeja-radionica-izlozba-lica sa invaliditetom (2)Kustos likovne zbirke Aleksa Milić priredio je danas likovnu radionicu za deset štićenika Javne ustanove Centar “Sunce” iz Prijedora, koju pohađaju djeca sa teškoćama u razvoju.

“Radionica je vid saradnje sa Centrom `Sunce` kojoj su prisustvovali i nastavnici i roditelji štićenika ovog centra. Djeca su se osjećala dobrodošlima, bila su razigrana i vesela, slikala su i dosta radila. Ovo je prvi put, ali ne i posljednji i već smo se dogovarali za buduće radionice”, rekao je Milić.

On je naveo da je, nakon radionice za štićenike Centra “Sunce”, organizovana mini-izložba za slijepa i slabovida lica kojima je prikazano po nekoliko eksponata iz svake od četiri zbirke “Muzeja Kozare” – likovne, istorijske, arheološke i etnološke.

dan muzeja-radionica-izlozba-lica sa invaliditetom (3)“Na taj način ovi ljudi su doživjeli da su institucije kulture za njih otvorene. Nažalost, mi smo društvo koje na te osobe ne gleda dobronamjerno i nekako se sklanjamo kao i da ih nema, a ovo je način da skrenemo pažnju na te ljude”, dodao je Milić.

Kustos istorijske zbirke Vedrana Adamović rekla je da je ovogodišnje obilježavanje “Međunarodnog dana muzeja” rezultat dvodnevne radionice u organizaciji “Kulturnog nasljeđa bez granica”, koju su pohađali kustosi ovog i drugih muzeja Republike Srpske s ciljem da se muzejski sadržaji licima sa invaliditetom učine dostupnima uvijek, a ne samo ponekad.

“Nemoguće je prilagoditi im sve eksponate, ali određen broj treba da ima odgovarajući prevod na taktilnu recepciju. Slijepa i slabovida lica danas su bila u organizovanoj posjeti, ali bi najbolje bilo da su im dostupni muzejski sadržaji kad god požele da dođu. To je ono čemu ćemo težiti i ka čemu ćemo ići korak po korak”, rekla je Adamovićeva.

“Međunarodni dan muzeja”, 18. maj, obilježava se od 1977. godine, a u “Muzeju Kozare” od 2006. godine. “Noć muzeja” u svijetu se obilježava od 1997. godine, a u “Muzeju Kozare” od 2008. godine.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

dan muzeja-radionica-izlozba-lica sa invaliditetom (4) dan muzeja-radionica-izlozba-lica sa invaliditetom (5) dan muzeja-radionica-izlozba-lica sa invaliditetom (6)