Izazovi pred metalskom industrijom Republike Srpske.

Prošle godine izvoz u zemlje Evropske unije je smanjen.

Taj trend nastavljen je i početkom ove godine. Ipak, nije smanjen broj zaposlenih.

U Ministarstvu privrede navode da, sudeći prema statističkim podacima, u posljednje vrijeme dolazi do blagog oporavka.

Za 11 odsto smanjene su fabričke porudžbine u Njemačkoj u junaru ove godine. U metalskoj industriji pad je veći za 14,5 odsto.

Situacija nije bolja ni u ostalim zemljama, koje su tržište metalske industrije Srpske. Preduzeće “Mediteran inoks” iz Čelinca zapošljava 50 radnika. Izvozi 90 odsto proizvodnje, uglavnom za automobilsku industriju. Suočavaju se sa staganacijom narudžbi i niskim cijenama. Ističu – da će učiniti sve da ne bude otpuštanja radnika.

– Ovo za sada svi trpimo. Mislim da je dosta firmi na teritoriji Republike Srpske ograničeno sa svojom proizvodnjom, da li sa samnjenjem radne snage ili radnog vremena to će se u narednom vremenu vidjeti. S kim sam god razgovarao, svi su rekli da imaju pad narudžbi, pad proizvodnje, a mi sada očekujemo da će to poboljšati – rekao je suvlasnik preduzeća “Mediteran inoks” Čelinac, Pero Mihajlović.

Prijedorski “Kromeks” prošle godine je, u odnosu na 2022. godinu, imao smanjenje proizvodnje za skoro jednu petinu. Zapošljavaju 120 radnika, a otpuštanja – nije bilo. Pažnju su usmjerili na nove tržišne prilike.

– U prehrambenoj industriji, hrana se mora jesti, radimo za jedne švicarske kompanije, njemačke, koje se bave u prehrambenoj industriji, metalne konstrukcije, tvornice prehrane, hrane, namirnica, pa u auto-industriji, kamionskoj industriji, pa u građevinarstvu u Švicarskoj, radimo određene uzorke za Ameriku – kaže direktor preduzeća “Kromeks” Prijedor, Enes Pehlić.

Metalska proizvodnja prnjavorskog “Toplinga” vezana je za industriju drveta. Zapošljavaju 120 radnika, a 70 odsto proizvodnje izvoze. Ove godine ne očekuju rezultate na nivou prošlogodišnjih, ali ni godine prije.

– Primjetan je pad narudžbi, a takođe i ozbiljni problemi u finansiranju postojećih. Firme u inostranstvu danas se daleko teže odlučuju za bilo kakve investicije, u odnosu na period od početka prošle godine – rekao je direktor “Toplinga” Dario Agostini.

U metalskoj industriji Srpske zaposleno je više od osam hiljada radnika. Vlada ovu industriju podstiče subvencijama za radnike i podsticajima za unapređenje tehologije. Te mjere daju rezultate, ističe ministar privrede Vojin Mitrović.

– Privredni subjekti koji su, recimo, u 2022. godini dobili, negdje oko 200, 220 privrednih subjekata, imali su povećanje u ukupnom prihodu u odnosu na prethodnu godinu, prije uvođenja novih tehnologija, 20 odsto manju, dok im je recimo dobit porasla negdje za 15 odsto – kaže ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vojin Mitrović.

U prva dva mjeseca ove, u odnosu na isti preiod prošle godine, proizvodnja metalske industrije u Srpskoj pala je za oko četiri odsto. Međutim, blagi optimizam ulijeva istraživanje raspoloženja njemačkih izvoznika, koje se, na osnovu podataka Instituta za ekonomska istraživanja iz Minhena, u martu značajno poboljšalo, prenosi RTRS.

srpskainfo.com/RTRS