prevareni radnikKoliko prevaranti mogu biti drski i nehumani, pokazuje nam priča koja nam stiže iz Frankfurta. Čitatelj, koji se ponadao da je konačno pronašao posao, nam se javio iz Njemačke svjedočeći o tome kako je prevaren od strane ‘poduzetnika’, navodno iz Prijedora.

– Nudio nam je posao preko Facebooka. Kontaktirao sam ga i dogovorili smo posao. Kolega i ja bismo odmah idući dan krenuli u Njemačku. Obećao nam je smještaj, hranu i za početak 6-7 eura neto + prijava. Nama je to bilo sasvim dovoljno jer nismo vjerovali da ćemo se zaposliti u Petrinji – započinje priču naš sugovornik.

‘Razbijeni prozori, vrata razrušena’

Našli su se s prevarantom i krenuli za Frankfurt. Prvih par noći trebali su odsjesti u pansionu ‘Dinara’.

– Nama je bilo svejedno gdje, samo da imamo gdje leći i okupati se nakon posla. Ali kad smo došli u pansion, imali smo što vidjeti. Razbijeni prozori, ptice ulaze u sobe, vrata razrušena, voda smrdi, toaleti potrgani. Dobro i to se dalo izdurati.

Isti dan kako su došli počeli su raditi na adaptaciji potkrovlja jedne privatne kuće. Radili su tjedan dana kada im je gazda rekao da ide u Dresden ‘vidjeti za neki posao’ i da će se vratiti nazad za koji dan.

– Mislim si, briga nas, on je šef, mi radimo. Da bi prošlo, evo, već dva i pol tjedna kako se nije pojavio. Čitao je naše poruke na Facebooku, ali ignorira nas. To je postalo jako sumnjivo pa smo se obratili vlasnicima kuće za pomoć jer nas je ostavio bez hrane, novca i smještaja. Izbacili su nas čak i iz tog užasnog pansiona jer nije imao tko platiti 800 eura za stanovanje.

Vlasnici kuće dali mu 6000 eura, on nestao

Kolega našeg sugovornika vratio se u Hrvatsku, a on je ostao i dalje raditi, u nadi da će se ‘šef’ vratiti i ispričati se zbog nesporazuma. No, sve je uskoro postalo sumnjivo i vlasnicima kuće.

– Ignorirao je i njihove poruke i promijenio broj mobitela. S njima sam kroz priču saznao da im je iz BiH trebao dovesti PVC stolariju i parket. Za to i posao koji smo radili su mu dali oko 6000 eura.

Vlasnici kuće smilovali su se našem sugovorniku. Dali su mu smještaj i hranu, a on sada, kako bi prikupio novac za put do Hrvatske, za njih obavlja sitne poslove. Oni su u međuvremenu saznali da je prevarant uzeo novac i od njihovih prijatelja i otišao te ga odlučili tužiti jer su s njim potpisali i ugovor. Naš sugovornik, nažalost, nije potpisao ništa. Prevarant, koji je trojici radnika prema procjeni našeg sugovornika ostao dužan oko 2500 eura, mu se javio tek kad su mu on i kolega zaprijetili da će otići u Prijedor gdje živi po novac.

– Rekao nam je da ako imamo hrabrosti dođemo dolje pa ćemo vidjeti što nas čeka.

Prevarant, upozorava naš sugovornik, ima dva-tri profila gdje objavljuje fotografije tuđih radova i predstavlja ih kao svoje. Na taj način uzima akontacije za materijal i radove, nakon čega nestaje.

– Sva sreća da ima dobrih ljudi koji su nam pomogli i ponudili da si zaradim put kući. Upozorio bih druge da ne budu naivni i lakovjerni i svakome vjeruju misleći da će otići u bolje – zaključuje.

www.croexpress.eu