Izvještaj za krivična djela nesavjestan rad u službi i zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja kojima je grad Prijedor oštećen za 9.034.345 KM Policijska uprava /PU/ Prijedor podnijela je protiv dva odgovorna lica, dva službena lica i jednog pravnog lica, izjavio je danas načelnik sektora krim-policije u ovoj upravi Goran Karan.

On je naveo da je 2016. godine izdat sertifikat o primopredaji radova na projektu izgradnje kanalizacione mreže u naselju Tukovi, a da su 2018. godine u dva navrata izdate potvrde o valjanom izvršenju i konačnom prihvatanju radova.

“Ono što je bitno, na osnovu čega smo mi formirali osnove sumnje, jeste da su radovi trajali i trajali i trajali i da je ukazivano na određene nedostatke od, recimo, konkretno, stručnih lica iz `Vodovoda`. Uočeno je, otkloniće se, evo ide… Međutim, kad je došlo do potpisivanja određenih dokumenata na osnovu kojih je izvršeno plaćanje, sve radove investitori su prihvatili i platili”, rekao je Karan na redovnoj mjesečnoj konferenciji za medije u Prijedoru.

On je pojasnio da je to momenat na kojem su formirani osnovi sumnje prema prijavljenim licima.

„Ovi podaci se precizno nalaze u izvještaju. Znači, postoji nešto što se dešava. Onog momenta kad neko kaže to je sad okej, a to nije okej, izvrši se plaćanje, onda je počinjeno krivično djelo. Bit krivičnog dijela nesavjestan rad u službi za službena lica jeste da kad vi nešto radite, dužni ste da znate da može nastupiti posljedica. Ako posljedica ne nastupi, vi niste počinili krivično dijelo. Ako nastupi posljedica, onda odgovarate za nesavjestan rad u službi“, istakao je Karan.

On je dodao da je PU Prijedor osnovne sumnje formirala na tri nivoa – kod investitora, kod nadzornog organa i kod izvođača radova.

“To je ono što vam ja mogu reći. A sad, znači, u ove tri kategorije se nalaze lica koja su osumnjičena. Izvještaj ima preko sto stranica sa prilozima, više je kutija materijala priloga, predmet je u potpunosti obrađen. Predmet smo radili s tužilaštvom sve vrijeme, a ponovo će tužilaštvo izanalizirati i procijenti koji su osnovi sumnje protiv koga”, zaključio je Karan.

U izgradnju primarne i sekundarne kanalizacione mreže u prijedorskom naselju Tukovi od 2007. do 2018. godine uloženo je više od devet miliona maraka, ali sistem do danas nije profunkcionisao. U pitanju je projekat republičkog nivoa za vodovode i kanalizacije širom Srpske koji se finansira iz kredita Evropske investicione banke /EIB/.

Grad Prijedor je 2022. godine s 200.000 KM finansirao analizu stanja na terenu koje je obavila firma “Radis” iz Istočnog Sarajeva, koja je utvrdila da je kanalizacija neupotrebljiva, a da je za rekonstrukciju potrebno od pet do 6,2 miliona maraka.

PU Prijedor juče je Okružnom javnom tužilaštvu Prijedor podnijela izvještaj protiv N.G. iz Banjaluke, R.C, R.R. i M.Đ iz Prijedora i jednog pravnog lica iz Prijedora zbog sumnje da su počinili nesavjestan rad u službi i zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja.

Načelnik PU Prijedor Dragan Milojica rekao je da se na ovom predmetu radilo intenzivno deset mjeseci i da je dokumentacija prikupljena u 11 kutija proslijeđena tužilaštvu.

Govoreći o stanju bezbjednosti u prvom tromjesečju ove godine, on je naveo da je ukupno evidentirano 214 krivičnih dijela ili za oko tri odsto manje u odnosu na uporedni period prethodne godine.

“Ukupna rasvijetljenost krivičnih djela iznosi 91,9 odsto, a po nepoznatom izvršiocu 68 odsto. Broj imovinskih delikata u padu je za 22 odsto, a teških krađa za čak 56,2 odsto”, dodao je Milojica.

Načelnik sektora policije Zoran Jež rekao je da je u prvom tromjesečju evidentirano 100 narušavanja javnog reda i mira u kojima je registrovano 129 prekršaja što je za 43 odnosno za 50 odsto više nego lani.

“Razlog za ovaj porast je u pojačanim aktivnostima policijskih službenika, prije svega akcent je stavljen na prekrišaje koje građani ne prijavljuju, ali čijim blagovremenim otkrivanjem i procesuiranjem mi u tvari otklanjamo okolnosti koje doprinose nekim težim narušavanjima javnog reda i mira. Tako smo imali za 150 odsto porast broja prekršaja točenja alkohola vidno pijanim maloljetnim licima u ugostiteljskim objektima, propuštanje prijavljivanja narušavanja javnog reda i mira u ugostiteljskim objektima, 133 odsto više držanja životinja bez nadzora, 100 odsto je povećanje prosjačenja”, naveo je Jež.

U prva tri mjeseca 2024. godine na području PU Prijedor evidentirano je 219 saobraćajnih nezgoda među kojima su 53 uzrokovala lica pod dejstvom alkohola.

Za prva tri mjeseca iz saobraćaja je isključeno 76 teretnih vozila zbog nepravilno natovarenog tereta što je za 300 odsto više nego u prvom tromjesečju prošle godine.

U tri saobraćajne nezgode smrtno su stradala tri lica, iz saobraćaja je isključeno 605 vozača, od čega 535 zbog vožnje pod uticajem alkohola, 28 zbog vožnje pod uticajem opojnih droga i 25 zbog upravljanja vozilom prije sticanja prava na upravljanje.

SRNA