Predstavnici prijedorske gradske Boračke organizacije učestvovaće sutra na mitingu “Srpska te zove” u Banjaluci kako bi izrazili protivljenje pokušajima nametanja anateme srpskom narodu od dijela međunarodne zajednice, izjavio je danas predsjednik ove organizacije Vojislav Kondić.

“Pozivam sve članove da zajedno iskažemo protest zbog upornih pokušaja dijela međunarodne zajednice da srpskom narodu prišije etiketu genocidnog”, rekao je Kondić Srni.

On je naveo da je raniju inicijativu rezolucije o Srebrenici ka Savjetu bezbjednosti UN podnosila Velika Britanija, a sada NJemačka ka Generalnoj skupštini UN, iako su te zemlje odgovorne za smrt najmanje milijardu ljudi tokom istorije.

“Pokušavaju sa sebe skinuti tu anatemu koja ih prati u dubini duše jer znaju koliko su zla prouzrokavali čovječanstvu. Nastoje da nametnu srpskom narodu tu etiketu, a svi znaju – i oni, a mi posebno, koliko su Srbi bili žrtve. Ako je na ovim prostorima učinjen genocid, on je nad srpskim narodom, a vinovnici su upravo iz ovih zemalja”, istakao je Kondić.

On je dodao da je rukovodstvo Boračke organizacije Republike Srpske donijelo odluku da podrži sutrašnji skup.

“Predstavnici svih gradskih i opštinskih organizacije će se pridružiti protestu protiv pokušaja nametanja rezolucije o Srebrenici i mi iz Prijedora ćemo dati doprinos tom mitingu”, najavio je Kondić.

On je naglasio da se u Srebrenici 1995. godine desio zločin nad pripadnicima bošnjačkog naroda, ali da su Bošnjaci od početka rata u kontinuitetu vršili zločine nad Srbima.

“Nigdje ni od međunarodne zajednice, ni od naših komšija nismo vidjeli pokajničku izjavu ili prihvatanje činjenice da se u istočnoj Bosni dešavao rat u kojem su, nažalost, pričinjeni strašni zločini nad obje strane”, rekao je on.

Kondić ističe da se ne može prihvatiti anatema genocida, bez obzira na presude u Hagu.

“To jeste težak ratni zločin, a neprihvatljiva je pristrasna i politički angažovana uloga Haga da za tragične sukobe okrivi samo srpsku stranu”, istakao je Kondić.

Na Trgu Krajine u Banjaluci sutra u 18.00 časova biće održan veliki miting “Srpska te zove” sa kojeg će jasno biti poručeno da Republiku Srpsku i srpski narod niko ne može i neće poniziti, ma gdje i kakve odluke donosili.

SRNA
Foto – ilustracija