Obrad Radić iz sela Niševići kod Omarske u 18-oj godini dao je život za Republiku Srpsku. Poginuo je na Igmanu 1995. godine, a skoro 30 godina nakon toga u njegovom kraju ulica je nazvana po njemu.

Božana Radić, majka poginulog borca, kaže da su tuga i bol za sinom iz dana u dan sve jači.

“Toliko godina treba živjeti sa tugom i bolom. Ovo vječito ostaje”, kaže majka Božana.

Obrad je bio pripadnik 65. zaštitnog motorizovanog puka glavnog štaba Vojske Republike Srpske.

“Mogu vam reći da je bio dosta dobar vojnik na obuci i dosta hrabar doduše, kako je hrabro poginuo. Sva ta njegova generacija, oni su bili jako ozbiljno i tako su i shvatili svoj zadatak. On je jedini najmlađi naš mladi vojnik koji je nesrećno stradao”, istakao je Radenko Antić, komandir Obrada Radića.

Inicijativu za naziv ulice pokrenuli su mještani, prijatelji i Obradovi saborci. Sve u saradnji sa Gradskom upravom Prijedor.

“Tako da bi ova djeca ovdje znala da smo tu imali jednog borca koji nije imao ni 19 godina a dao je svoj život za Republiku Srpsku”, rekao je Slavko Plavljanin, rođak Obrada Radića.

“Smatramo da trebamo što više i povećavati i stavljati akcenat na ljude koji su zaslužni zašto danas imamo Republiku Srpsku i slobodu”, izjavio je Slobodan Javor, gradonačelnik Prijedora

Obrad Radić bio je najmlađi heroj ovog kraja. U znak sjećanja na njega i brojne borce koji su branili svoju Zemlju kao i na ratni put 65. zaštitnog motorizovanog puka glavnog štaba Vojske Republike Srpske u Banjaluci 3. maja biće održana promocija dokumentarnog filma.

atvbl.rs