Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor organizovao je danas prijem za članove Fudbalskog kluba “Republika Srpska” iz Ciriha na početku njihove današnje posjete Prijedoru.

On je novinarima pojasnio da je ovo prijateljstvo nastalo prije dvije godine kada je delegacija grada Prijedora boravila u Cirihu prilikom obilježavanja Dana Republike Srpske u Švajcarskoj.

“Tada smo razgovarali kako da unaprijedimo saradnju Republike Srpske i naših ljudi koji žive u Švajcarskoj i došli na ideju da napravimo jedno druženje sportskog karaktera i evo danas realizujemo ono što smo planirali”, rekao je Javor.

On je dodao da je ponosan i srećan što je danas u prilici da ugosti ovako brojnu delegaciju i što će djeca iz njihovog kluba imati priliku da odigraju prijateljsku utakmicu za vršnjacima iz ovdašnjeg kluba ” Rudar-Prijedor”.

“Ovo je jedno divno prijateljstvo i jedan momenat kada želimo da još unaprijedimo saradnju. Danas smo tokom prijema u Gradskoj upravi dogovorili da se i dalje povezujemo preko saradnje kulturno-umjetničkih društava budući da u Cirihu radi KUD ” Sloga” koje broji preko 250 članova i jedno je od najvećih u Švajcarskoj”, rekao je Javor.

Predsjednik Fudbalskog kluba “Republika Srpska” u Cirihu Milivoj Đukić izjavio je da je ovaj klub uključen u proslavu Dana Republike u Cirihu-

“Klub je osnovan 2000. godine i ima preko 260 članova i najveći smo srpski fudbalski klub u Švajcarskoj. Aktivno smo uključeni u obilježavanje Dana Republike Srpske i tako se prilikom susreta sa gradonačelnikom rodila ideja da dođemo u ovaj kraj, Prijedor i Banja Luku”, rekao je Đukić.

Potpredsjednik FK “Republika Srpska” Goran Novaković koji je organizator ove posjete izjavio je da je cilj posjete druženje djece i povezivanje dijaspore i Republike Srpske.

“Osjećamo se nevjerovatno i jake su emocije, pogotovo prilikom dočeka i kod naše djece od koji su neki prvi put u Republici Srpskoj . Cilj je to druženje , da se djeca upoznaju i da ostvare kontakte kad porastu da mogu da nastave saradnju”, rekao je Novaković.

On se zahvalio gradonačelniku Prijedora i gradu na dočeku, a takođe predsjedniku Republike Srpske koji im je omogućio ovaj dolazak i ljudima iz ministartva sporta.

Nakon prijema, mališani iz FK “Republika Srpska” odigrali su prijateljsku utakmicu sa svojim vršnjacima iz FK ” Rudar Prijedor ” na stadionu u Gomjenici.

Potom će svi zajedno biti na utakmici koju danas u prvenstvu Republike Srpske igra FK Rudar Prijedor sa FK “Alfa” iz Modriče.

Tokom današeg boravka delegacije iz Ciriha predviđeno je da posjete i Nacionalni park Kozara.

https://www.prijedorgrad.org/sr-EU/vijesti-sadrzaj.html?vid=19739