zastitna radionica (1)Fondacija “Zajednički put” iz Prijedora pozvala je sve sugrađane, institucije, javne ličnosti, privrednike i sve goste koji dolaze u ovaj grad da posjete Zaštitnu radionicu u centru grada i kupe ručne radove osoba sa smetnjama u razvoju.

“To su krojački, bravarski i proizvodi od drveta, unikatni nakit, dekupaž, vez, heklanje, odjeća za bebe i odrasle, ženske torbe, novčanici, umjetničke slike, lutke, lampe, futrole za mobilne telefone, privjesci, slavske flaše i ikone po cijenama nižim u odnosu na slične proizvode u komercijalnim radnjama”, saopšteno je danas iz ove fondacije.

Učenici sa poteškoćama u razvoju Javne ustanove Centar “Sunce”, štićenici Udruženja roditelja djece sa poteškoćama u razvoju “Neven”, te članovi omladinskih organizacija, srednjoškolci i nezaposleni mladi ljudi iz Prijedora u protekla tri mjeseca proizveli su 1.467 različita proizvoda iz oblasti starih umjetničkih zanata ukupne prodajne vrijednosti 11.943 KM.

zastitna radionica-polaznici (2)“Od proizvedenih rukotvorina u prva tri mjeseca prodato je 148 proizvoda, čime su mladi ostvarili pravo na naknadu troškova za proizvodnju u vrijednosti od 1.183 KM. Na stanju Zaštitne radionice trenutno je neprodatih 1.319 artikala širokog asortimana”, navodi se u saopštenju.

Direktor Fondacije “Zajednički put” Bojana Bojanić ističe da se kupovinom ovih proizvoda pomaže ne samo održivost i nastavak projekta Zaštitne radionice, već i odvijanje praktične nastave u Centru “Sunce”, funkcionisanje dnevnog centra Udruženja “Neven”, te daje podrška nezaposlenim i kreativnim mladim ljudima prijedorske regije da ostvare prihode i osjete se korisnim u zajednici.

Troškove poslovanja radionice, koji mjesečno iznose više od 1.000 KM, u cjelini pokriva Fondacija, odnosno njen osnivač i predsjednica Semira Hofman.

Radionica je rezultat projekta Inkluzivno preduzetništvo, a finansijski su je podržali i grad Prijedor, Fondacija “Mozaik” Sarajevo, Austrijska razvojna agencija, organizacija “Svjetlo za svijet” /Light for the World/ i Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske.

SRNA
zastitna radionica (2) zastitna radionica-polaznici (1) zastitna radionica-radovi (4) zastitna radionica-radovi (2) zastitna radionica-radovi (5) zastitna radionica-radovi (1) zastitna radionica-radovi (3)