poplave 25april 1U Prijedoru je proglašen prvi stepen pripravnosti za zaštitu od poplava nakon što se rijeka Sana izlila iz korita i poplavila oko stotinu stambenih objekata u naseljima Tukovi i Raškovac i poljoprivredne površine u naseljima Raškovac i Brezičani.

Putna komunikacija Prijedor – Bišćani je u prekidu i saobraćaj je preusmjeren na alternativni putni pravac.

Vodostaj rijeke Sane iznosio je 445 centimetara ili 25 centimetara iznad kritične tačke, a očekuje se i dalji rast vodostaja s obzirom na padavine na slivnom području ove rijeke.

Vodostaji rijeka Gomjenice i Miloševice su u porastu, ali nisu ugroženi stambeni objekti i komunikacije u zoni ovih vodotoka.

Odsjek civilne zaštite dužan je da redovno prati stanje vodostaja i ostvari stalnu razmjenu informacija sa susjednim opštinama Sanski Most i Novi Grad, kao i sa nadležnim republičkim organima i da blagovremeno predlaže odgovarajuće mjere.

poplave 25april 7Prvi stepen pripravnosti za zaštitu od poplava obavezuje sve nadležne institucije i subjekte zaštite i spasavanja da preduzimaju mjere zaštite predviđene planom zaštite od poplava.

Sva preduzeća i institucije koji raspolažu materijalno-tehničkim sredstvima koja se mogu staviti u funkciju zaštite od polava obavezna su staviti ih u stanje pripravnosti i angažovati se na izvršavanju zadataka Gradskog štaba zaštite i spasavanja.

Higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja Prijedor i preduzeće “Vodovod” obavezni su da preduzmu potrebne mjere nadzora i provođenja mjera u snabdijevanju pitkom vodom.

Stanovništvo u zonama ugroženim poplavama treba da preduzme mjere zaštite od poplava i da o kritičnim situacijama obavještava Odsjek civilne zaštite.

SRNA
poplave 25april 2 poplave 25april 3 poplave 25april 4 poplave 25april 5 poplave 25april 6