Okružni sud u Banjaluci ponovo je presudio u korist Centra za životnu sredinu iz Banjaluke i naložio Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske da Centru dostavi kopije Ugovora o koncesiji za izgradnju autoputa Banja Luka – Prijedor – Novi Grad koji je Vlada Republike Srpske zaključila sa kineskim partnerima.

U saopštenju Centra za životnu sredinu navodi se da je sud već odlučivao o istoj stvari i da je u sudskom sporu okončanom krajem oktobra 2022. godine ministarstvu naložio da Centru dostavi traženi Ugovor o koncesiji, jer se radi o informacijama od opšteg značaja.

„Međutim, kako je Ministarstvo saobraćaja i veza ponovo odbilo da omogući uvid u ovaj dokument, pozivajući se na klauzulu povjerljivosti i zaštitu komercijalnih interesa koncesionara, Centar je bio primoran da svoje pravo pristupa javnim informacijama traži kod suda. Ponovo donesenom presudom, Centar je to pravo ostvario na način da je Ministarstvo sada ponovno, po drugi put, obavezano da nam ustupi traženi ugovor“, navodi se u saopštenju Centra za životnu sredinu.

Podsjećamo, Ministarstvo saobraćaja i veza odbilo je zahtjev Centra za životnu sredinu za slobodan pristup informacijama o ekonomskoj opravdanosti autoputa Banja Luka-Prijedor.

U rješenju ministarstva navedeno je da bi objavljivanjem Studije ekonomske opravdanosti, koju je izradila konsultantska kuća “IG“ iz Banje Luke, bila prouzrokovana šteta za ministarstvo i za konsultantsku kuću.

To bi, kako su ranije naveli iz ministarstva, indirektno moglo uticati na ovaj javni organ, jer se podaci koji se nalaze u Studiji ekonomske opravdanosti indirektno provlače i kroz ugovor o koncesiji za izgradnju ovog autoputa.

Iz ministarstva su istakli da „interes javnosti u konkretnom slučaju ne može biti stavljen iznad principa zakonitosti“.

S druge strane, Okružni sud u Banjaluci ponovo je presudio da interes javnosti u ovom slučaju treba biti stavljen iznad principa zakonitosti.

Pored Centra i Transparency International krajem 2022. godine dobio je sudski spor protiv Ministarstva saobraćaja i veza zbog nezakonitog skrivanja ugovora o koncesiji za izgradnju auto puta Banja Luka – Prijedor – Novi Grad.

„Zbog sumnje da je ovaj posao sklopljen pod štetnim uslovima za Republiku Srpsku, TI je od ministarstva tražio kopiju ugovora, ali je ovaj zahtjev odbijen uz obrazloženje da bi objavljivanje ugovora moglo naštetiti komercijalnim interesima kineske kompanije. TI BIH je podnio tužbu Okružnom sudu u Banjaluci, sud je uvažio tužbu uz vrlo jasnu pouku da je zadatak ministarstva da služi interesima građana, a ne da brine o poslovnim tajnama ili bilo kakvim drugim finansijskim kombinacijama ugovorne strane kojoj je dato da 30 godina eksploatiše i ubire javne prihode“, precizirali su iz TI BiH koje još uvijek nije dobilo kopiju ugovora.

capital.ba