U Republici Srpskoj zabilježeno je dalje opadanje i stabilizacija vodostaja svih glavnih vodotokova. Međutim, mještani sela Raljaš kod Ljubije ovih dana borbu vode sa klizištima dok nadležni i ovaj put ne preduzimaju nikakve mjere pa su mještani ovog sela ostali odsječeni od svijeta.

Obilne padavine prethodnih dana na području Ljubije stvorile su nekoliko klizišta i odrona. Najteža situacija je u selu Raljaš gdje je u potpunosti prekinuta putna komunikacija. Tako su mještani ovog ljubijskog sela ostali odsječeni od svijeta. Kako sami ističu, nadležne službe su više puta obilazile ovaj kraj i na tome se sve završilo.

Drago Divković, mještanin Raljaša kaže da već danima odron stoji na putu i da niko ne preduzima ništa.

„Tu su izlazili od gradonačelnika, načelnika službe , raznih komisija… Niko ništa nije napravio. Tenderi ko fol raspisani, trebalo se raditi , ništa se uradilo nije. Za nas nikoga nije briga. Jednostavno samo obećanja nekakva luda koja su ništa. Da su pomakli jedan kamen ja bi rekao ljudi nešto ste napravili, učinili ste nešto…” – kategorično kaže Divković.

Dragan Iveljić iz Njemačke inače rodom iz Raljaša dolazi više puta tokom godine u svoje rodno mjesto.

Kaže da je primoran koristiti alternativne putne pravce preko šuma i neodržavanih puteva.

Iz nadležnog gradskog Odjeljenja kažu da su upoznati sa slučajem u Ljubiji te da je urađen eleborat sanacije klizišta a procjenjena vrijednost radova iznosi 112 hiljada maraka.

S obzirom na visoku cijenu sanacije, kao i na činjenicu da se klizište nije smirilo, odlučeno je da se umjesto dionice putnog pravca Ljubija-Raljaš koristi alternativni putni pravac kojeg je potrebno rehabilitovati te koristiti kao privremeno rješenje, stoji u odgovoru iz gradske uprave.

rtvbn.com