Obilježavanje Dana grada nastavljeno je večeras u Muzeju Kozare gdje je održana izložba pod nazivom “Prijedor u slikama”.

Riječ je o izložbi 28 starih fotografija grada Prijedora koju je ova ustanova pripremila u saradnji sa Gradskom upravom i ima humanitarni karakter.

Direktor ove ustanove Dragana Žujić izjavila je da su fotografije starog Prijedora kolorizovali Goran Ćuk i Kristijan Vujčić.

Mi smo učestvovali u odabiru određenog broja fotografija, kao i u samoj humanitarnoj akciji, otkupom jedne od fotografija”, istakla je Žujićeva.

Ona je dodala da je humanitarni pristup bio primarni cilj i motiv ove izložbe sa kojom se spaja sjećanje na grad Prijedor upravo u mjesecu kada se obilježava Dan grada.

“Sa druge strane,sva sredstva od prodaje ovih fotografija namijenjena su jednoj samohranoj majci kao vid podrške u liječenju”, rekla je Žujićeva.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor smatra da praznik grada zaslužuje da se još jednom osvježe sjećanja na to kakav je grad nekada bio.

On je dodao da su, budući da su sve slike otkupljene, Prijedorčani još jednom pokazali da grad ima i dušu.

Goran Ćuk, inače profesionalni fotograf izjavio je da je posao kolorizacije bio izazovan jer je to, kada je fotografija u pitanju, jedan od kompleksnijih poslova koji kod jedne stare fotografije slabije rezolucije jako dugo traje.

Dio fotografija je kolorizovao Kristijan Vujčić, kojem je fotografija hobi koji je istakao da je do fotografija na kojima je on radio došao iz raznih arhiva i digitalizovane građe.

prijedorgrad.org