Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uložilo je materijalne dokaze na suđenju osmorici optuženih za zločine počinjene u julu 1992. na području Ljubije kod Prijedora.

Tužilaštvo je uložilo oko 170 materijalnih dokaza, među kojima su dokumenti o statusu optuženih tokom rata, kao i oni koji se odnose na formiranje i rad Kriznog štaba u Prijedoru i Rejonskog kriznog štaba u Ljubiji.

Odbrane su prigovarale na dokumente bez potpisa i pečata, kao i na relevantnost nekih akata. Dragan Međović, branilac prvooptuženog Slobodana Taranjca, ocijenio je da dio dokaza nema veze s optuženim.

“Ovi zapisnici sa sjednica Kriznog štaba opštine Prijedor ne mogu se dovesti u vezu sa prvoptuženim”, rekao je Međović.

On je dodao da je zahtjev građana Mjesne zajednice Donja Ljubija za puštanje mještana iz logora upućen Kriznom štabu u Prijedoru i da su oni bili zatočeni u tom gradu.

Tužilac Izet Odobašić je kazao da Tužilaštvo dokazuje da je prvooptuženi odlučivao o skoro svim oblicima života, te da su Hrvati i Bošnjaci bili prisiljeni napustiti to područje zbog širokog i sistematskog napada.

Dio zapisnika Kriznog štaba u Prijedoru i još nekih akata, kako je napomenuo tužilac, dobrovoljno je predao Taranjac. Optuženi je kazao da je taj materijal sačuvao radi pisanja jedne knjige, a da se iz dokumentacije Kriznog štaba u Ljubiji “vidi šta je radio”.

Tužilac je u dokaze uvrstio i izvode iz matične knjige umrlih za 63 lica – žrtava obuhvaćenih optužnicom.

Odobašić je privremeno povukao prijedlog za uvođenje izvještaja o kriznim štabovima bosanskih Srba, koja je uložena kao dokaz na suđenjima u Haškom tribunalu, nakon prigovora Odbrana da se, bez saslušanja autora tog dokumenta, povređuje pravo Odbrane jer je onemogućena da postavi pitanja.

Slobodanu Taranjcu, Ranku Babiću, Ranku Došenoviću, Zdravku Paniću, Trivi i Milanu Vukiću, Slobodanu Kneževiću i Miloradu Obradoviću sudi se za učešće u nezakonitom zarobljavanju i zatvaranju 120 muškaraca – koji su bili zatvoreni u Domu u Miskoj Glavi, a potom i na stadionu u Ljubiji – te njihovom mučenju i ubistvima počinjenim krajem jula 1992. godine.

Prema optužnici, Taranjac je bio predsjednik Kriznog štaba u Ljubiji, Došenović pomoćnik komandanta za bezbjednost Šestog ljubijskog bataljona 43. brigade Vojske Republike Srpske, a ostali pripadnici čete iz Miske Glave, odnosno vojne i civilne policije.

Suđenje se nastavlja 10. aprila.

detektor.ba