U okviru dvadesetog kola, Omarska putuje na jedno od najtežih gostovanja u ligi, kod Slobode u Novi Grad. Sloboda se i ove godine svim silama bori za šampionsku titulu i ulazak u premijer ligu BiH, tako da je gostovanje u Novom Gradu bez ikakve dileme jedno od najtežih.

Osim toga, u prošlom kolu je ekipa Omarske dobila čak osam žutih kartona, pa četiri veoma važna igrača neće moći nastupiti u Novom Gradu. Radi se o Rastoki, Banoviću, Romanić Darku i Ratkoviću.

Ali, može se reći i da je za Omarsku ovo jedna od lakših utakmica. Najlakše je igrati ovakve utakmice kada je ekipa već unaprijed prežaljena, a imaće Omarska kao i uvijek šta da pokaže u utakmicama protiv Slobode. U poslednje vrijeme ove utakmice su bile pune naboja i na terenu i van terena, a ovaj put se nadamo jednoj fer i korektnoj pravoj sportskoj utakmici, bez igara van terena, pa neka pobjedi bolji.

Utakmica se igra u Novom Gradu u subotu, sa početkom od 15:00 časova.

Predstavljamo Slobodu

Fudbalski klub ’’Sloboda’’ osnovan je 1910. godine kao ferijalni klub, jer se njegova aktivnost odvijala uglavnom u toku ljetnjih raspusta. Među osnivačima kluba bili su njegov prvi predsjednik Rade Pribičević, te Franjo Majstorović, Husein Cerić… Prvu zvaničnu utakmicu klub je odigrao 1911. godine u Kostajnici protiv tada poznate ekipe ’’Haška’’ iz Zagreba.
’’Sloboda’’ se takmičila u Podsaveznoj ligi, gdje je u sezoni 1955/56. godine osvojila veoma dobro šesto mjesto, a potom reorganizacijom takmičenja postala član Prve Zonske lige „B“ gdje u sezonama 1959/60 i 1960/61. godine zauzima peto mjesto.

Nekoliko sezona ’’Sloboda’’ ja zatim bila učesnik Banjalučke Zonske lige, gdje je dvije sezone za redom 1969/70. i 1970/71. godine bila vicešampion i tako najavila borbu za drugoligaško društvo. To je ekipi iz Novog Grada uspjelo u sezoni 1971/72. godine kada je iz Krajiške Zonske lige izborila plasman na jugoslovensku scenu, u Drugu ligu Jugoslavije. Najveći predratni uspjeh ’’Sloboda’’ je postigla u sezoni 1972/73. godine kada se takmičila u Drugoj saveznoj ligi Jugoslavije grupa „Zapad“, ali se u tom rangu zadržala samo jednu godinu, jer je zauzela tek šesnaesto mjesto na tabeli.

Nakon ispadanja ’’Sloboda’’ se takmičila tri sezone u Republičkoj ligi Bosne i Hercegovine, ali se i iz te lige morala preseliti u niži rang 1976. godine. Osamdesetih godina klub nije imao nekih zapaženih rezultata jer se takmičio u Regionalnoj ligi grupa „Sjever“. Nakon osnivanja Fudbalskog saveza Republike Srpske ’’Sloboda’’ je uvrštena u Prvu ligu RS 1995/96. godine, u grupu „Zapad“ gdje je te godine zauzela deseto mjesto i ispala. Međutim, u sezoni 1996/97. godine bila je prvak Druge lige grupa „Prijedor“ i tako se vratila u društvo najboljih. Sloboda je potom čak 20 sezona neprekidno igrala u prvoj ligi, po čemu je rekorder u RS, ali je na kraju sezone 2015/16 ispala u drugu ligu. Sloboda se nakon tog ispadanja našla u najvećoj krizi u istoriji i nekoliko godina se grčevito borila za opstanak i u drugoj ligi.

Ipak, neki novi vjetrovi su zaduvali 2020. godine, kada je Sloboda nakon jedne katastrofalne sezone u drugoj ligi, administrativnim putem uključena u proširenu Prvu ligu RS. Klub se potpuno stabilizovao i prvu sezonu se nalazio u samom vrhu prvoligaške tabele.

Najbolji plasman na prvoligaškoj tabeli ostvarila je 2000/01. godine kada je zauzela drugo mjesto. U toj sezoni za ’’Slobodu’’ su igrali: Perica Topić, Mladen Bosančić, Saša Keranović, Ljubiša Đurić, Samir Vein, Zoran Bujić, Nebojša Beronja, Drago Ivančević, Goran Dragišić, Nedo Zdjelar, Ljubiša Drljača, Marinko Vučen, Dragan Milojević, Zoran Ivičić, Duško Vranešević, Ognjen Dašić, Goran Stupar… Veliki uspjeh ’’Sloboda” je zabilježila i u kupu Bosne i Hercegovine, gdje je stigla do četvrtfinala 2003/04. godine, dok je u kupu Republike Srpske stigla do finala 1999/00. godine kada je poražena od ’’Kozare’’ iz Gradiške rezultatom 1:0.

Povodom 100 godina proslave kluba, ’’Sloboda’’ je 5. septembra 2010. godine odigrala revijalnu utakmicu protiv beogradskog ’’Partizana’’ i uspjela minimalnim rezultatom 1:0 savlada goste, a strijelac jedinog gola bio je Boban Zdjelar.

Međusobni susreti

Omarska i Sloboda sa odigrali mnogo međusobnih prvenstvenih susreta, ali tri antologijska. U sezoni 1984/85 ove dvije ekipe su vodile grčevitu borbu za titulu. U Novom Gradu je slavila Sloboda sa 1-0, a u Omarskoj Omarska sa 4-1. Omarska je imala dosta primjedbi na poraz u Novom Gradu, a susret u Omarskoj je do sada najposjećeniji susret Omarske (2.500 gledalaca po izvještaju Glasa, a pretpostavlja se da je bilo i više). Na kraju je Sloboda bila uspješnija zbog bolje gol-razlike i ostvarila plasman u Regionalnu ligu. Omarska joj se pridružila sledeće godine, te smo dvije sezone igrali u regionalnoj ligi zapad i takmičili se sa Slobodom. Na poslednjoj predratnoj utakmici u Novom Gradu poraženi smo sa 3-2, a na tom susretu se teško povredio legendarni Milenko Romanić Džaja i okončao karijeru.

Nakon rata smo se susreli u sezoni 1996/97 kada smo vodili antologijsku borbu za prvu ligu sa Modričom i Slobodom. U jesenjem dijelu derbi protiv Slobode je odigran na gradskom stadionu u Prijedoru (zbog izgradnje terena u Omarskoj). Pred prepunim tribinama Omarska je slavila 2-1 golovima Stjepanovića i Macure. Nažalost, revanš je bio bez takmičarskog značaja, Sloboda je slavila sa 2-0 i plasirala se u prvu ligu.

Mnogo bure je bilo i 2021. godine na susretu u Omarskoj. Omarska je tražila odgađanje utakmice zbog velikog broja igrača oboljelih od Korone. Sloboda je odbila zahtjev, nadajući se da će lakše doći do pobjede, ali oslabljena Omarska uz veliku podršku navijača slavila je 2-1 golovima Lukasa Gavranovića.

1984/85 4-1 0-1

1986/87 3-0 0-3

1987/88 1-3 2-3

1996/97 2-1 0-2

2016/17 2-1 2-2

2017/18 0-3 pf 0-1

2018/19 4-3 2-3

2021/22 2-1 0-2

2022/23 1-3

Fk Omarska