Za mještane desetak sela, sa područja Prijedora, Novog Grada, Kozarske Dubice i Kostajnice, asfaltiranje regionalnog puta koji će spojiti ove lokalne zajednice, ima izuzetnu važnost.

Na to ukazuju stanovnici sela Žuljevica, Derviši, Devetaci, Prušci, Velika Žuljevica, Mala Žuljevica, Bojišta, Mazić, Rakovac, Petkovac, Kuljani, Svodna, Grabašnica, Ahmetovci…

Tokom februara asfaltirana 2,5 kilometra na dionici Novi Grad – Karan.

Ovaj projekat finasiralo je Javno preduzeće “Putevi Republike Srpske” a utrošeno 500.000 KM.

Ukupna dužina regionalnog puta je 22 kilometra.

Asfaltirana je polovina ove dionice a ostalo je makadam.

U svim lokalnim zajednicama, naročito selima, postoji veliko interesovanje i opravdanost da kompletna dionica bude asfaltirana.

-Ovaj regionalni put je izuzetno značajan za opštinu Novi Grad jer spaja nekoliko mjesnih zajednica sa opštinskim centrom. Izuzetno nam je drago da je napokon, poslije mnogo napora, ovaj problem ponovo aktuelizovan. Asfaltiranje cijele dionice inicirali su stanovnici nekoliko sela a podržala opštinska uprava – kazao nam je Bojan Lukač, zamjenik načelnika Novog Grada.

On najavljuje i druge infrastrukturne radove na istom području. To su, pored ostalog, nastavak izgradnje vodovoda u Mjesnoj zajednici Velika Žuljevica.

– Za vodovod je izrađena projektna dokumentacija te obezbijeđen dio novca. Slijedi takođe projektovanje vodovoda za Devetake, Prusce i Grabašnicu. U tim sredinama žive višečlane porodice koje se bave poljoprivredom i stočarstvom, proizvode mlijeko, sir, voće, povrće, žito… – naglasio je Lukač.

Za izgradnju puteva i druge infratsrukture zalažu se i mještani, među kojima je Milan Žujić, inženjer poljoprivrede iz Grabašnice kod Novog Grada.

LJuban Lajšić, ratni vojni invalid iz Svodne, kazao je za Srpskainfo, da putevi za njega i njegove saborce, komšije i ostale mještane znače život.

Mještani u naseljima koja povezuje takozvani Partizanski put Novi Grad – Karan davno su zaslužili da ova dionica bude asfaltirana.

Ova trasa je spona od ključne važnosti mnogih kozarskih sela, tri opštine (Novi Grad, Kostajnica, Kozarska Dubica) i grada Prijedora. To je stav i zamjenika gradonačelnbika Prijedora Žarka Kovačevića.

On podsjeća da u Pruscima ima dvadesetak djece… To su porodice Kantari, Mijići, Deretići… Oni žele ostati ovdje…

– Mnogi, koji su davno otišli odavde, vraćaju se, podižu voćnjake, otvaraju fabrike, ulažu kapital u napredak svoga kraja – podsjetio je Kovačević.

Dušan Vujanović, inženjer poljoprivrede porijeklom iz Devetaka, smatra da je infrastruktura temeljni uslov za povratnike.

Regionalni put, ima i turističku važnost zbog ljekovite banje Lješljani.

srpskainfo.com