Poskupljenje nije zaobišlo ni svadbene salone u Srpskoj koji su početkom ove godine cijene svojih usluga podigli od pet do 10 odsto.

Mladenci koji planiraju da se vjenčaju ove godine moraće za ovo veselje da izdvoje nešto više novca nego da su to uradili prošle godine.

Kako nam je kazala jedna Banjalučanka, prvobitna dogovorena cijena u svadbenom salonu po osobi je iznosila 60 KM, da bi nešto prije samog vjenčanja skočila na 65 KM.

Većina salona u Banjaluci i okolini su bili primorani da podignu cijenu da pokriju svoje troškove, te, kako su kazali, cjenovnik od prošle godine više nije mogao da izdrži poskupljenja.

Iz svečanog salona “Sofija” iz Kotor Varoša su istakli da je cijena malo viša nego prošle godine.

“Došlo je do poskupljena od 10 odsto”, kazali su oni, dodavši da ovo nije uticalo na broj vjenčanja u odnosu na prošlu godinu, jer su mladenci bili spremni na poskupljenje.

Iz svadbenog salona “Kruna” iz Banjaluke su kazali da su oni već prošle godine morali da koriguju cijenu, kada su je podigli za pet KM po gostu.

“Cijena jeste malo veća, ali u razgovoru sa mladencima vidimo da je ona opet dosta niža nego u drugim salonima”, kazali su iz ovog svadbenog salona.

I oni koji još nisu podigli cijene razmatraju činjenicu da će ubrzo to morati da urade.

Kako su kazali iz svadbenog salona “FilMar” iz Banjaluke, trenutno je neka vrsta zatišja kada su svadbe u pitanju.

“Većina svadbi je rezervisana poslije sredine aprila, a trenutno radimo po istim cijenama”, kazali su iz ovog salona.

Kako kažu, i ako dođe do poskupljenja, to će biti minimalno, odnosno neće prelaziti 10 odsto.

Situacija je slična i u Prijedoru, a kako su istakli iz svečanog salona “Kosta”, sve je poskupjelo pa tako i njihove usluge.

“Početkom ove godine smo vidjeli da ne možemo raditi po starim cijenama. Podigli smo cijene samo onoliko koliko je potrebno da pokrijemo troškove”, kazali su iz ovog salona.

Prema njihovim riječima, hrana je skuplja, piće je skuplje, te su morali da pokriju troškove.

“Primjera radi, jelovnik koji je prije bio 35 KM sada je 45 KM”, kazali su iz ovog salona.

Što se mladenaca tiče, kako kažu iz salona, njihova mišljenja su podijeljena.

“Ima onih koji se čude cijenama, drugi su ih prihvatili, a neki ih smatraju sasvim razumnim”, kazali su iz svadbenog salona “Kosta”.

Poskupljenje ne košta samo mladence, već značajno utiče i na njihove goste, a ovo naročito komentarišu oni koji su pozvani na puno vjenčanja ove godine.

“Prošle i pretprošle godine bio sam na nekoliko svadbi i mogu da kažem da je situacija bila takva da sam za istu uslugu morao ostaviti više novca u smislu plaćanja stolice”, kazao je Jovan V.

Kako dodaje, u razgovoru sa bliskim prijateljima su ustanovili da su saloni još prošle godine podigli svoje cijene, a neki i sa 50 KM po stolici na 65 KM.

“Ako iz jedne porodice svadbi prisustvuje troje ili više ukućana, oni bi trebalo da ostave 200 KM, i to bez ikakvog dodatnog poklona za mladence”, kazao je on.

Prema njegovim riječima, ako još budu dizali cijene vjeruje se da će ljudi početi odustajati od odlaska na svadbu.

nezavisne.com
Foto – Svečani salon “Kosta”