Već dva mjeseca Vlada Srpske je bez dva ministra, a od prije mesec dana i bez trećeg.

UNarodnu skupštinu još nisu stigla imena novih članova Vlade, što podgrijava spekulacije da „nešto ne štima“ i da bi izvršna vlast u sadašnjem sastavu mogla da ima kraći rok nego što je najavljivano.

Jedan ministar trebalo bi da pripadne SP, a dvojicu daje SNSD.

Nakon ostavke Dade Dogana, SP je za njegovog nasljednika za ministra porodice, omladine i sporta zvanično predložila Selmu Čabrić iz Doboja. Taj predlog, kako saznajemo, nije oduševio premijera Radovana Viškovića, jer mu se, navodno, ne sviđa što još jedan ministar dolazi iz Doboja.

Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite RS, nakon dugo vremena, pripalo je SNSD. Ostavkom Dragoslava Kabića prvobitni plan je bio da SNSD Prijedor predloži novo ime. Tako je u igru ušao Danijel Egić, inženjer poljoprivrede i načelnik Odjeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj Prijedora.

Ali, kako je Srpskainfo objavila, iz SNSD su kontaktirali i Čedu Kovačevića, bivšeg zamjenika ministra rada i boračko-invalidske zaštite RS, što govori da se u najvećoj stranci još kolebaju oko ove pozicije.

Treće mjesto je formiranjem Vlade pripalo stranci BH Zeleni, čiji je lider Sevlid Hurtić postao ministar trgovine i turizma. Ali, nakon odlaska Hurtića za ministra u Savjetu ministara iz RS, ovaj resor je takođe pripao SNSD, a najozbiljniji kandidat je aktuelni narodni poslanik Denis Šulić.

Prema nezvaničnim saznanjima iz vladajuće koalicije, pokretanje procedure imenovanje novih ministara ne treba očekivati prije druge sedmice marta. Izvori Srpskainfo procjenjuju da bi ovo otezanje

Kako nam je rečeno, između predsjednika RS i SNSD, Milorada Dodika i premijera Radovana Viškovića, dolazi „do sve većih šumova“, a posljednji je navodno bio slučaj RiTE „Gacko“. Javnost je naprosto zbunjena činjenicom da je u roku od 24 časa Nadzorni odbor tog preduzeća razriješio v.d. direktora Miodraga Šešliju, a potom se predomislio i vratio ga na mjesto. Osim toga, tvrde izvori Srpskainfo, Dodik „nije zadovoljan svim što je čuo“ u vezi sa izgradnjom bolnice u Trebinju.

– U slučaju do dođe do smjene ili ostavke Vlade, novi premijer će biti neko iz finansijskog sektora Republike Srpske – tvrde naši izvori.

Na pitanje da li će on biti budući ministar, Denis Šulić za Srpskainfo kaže da ne želi da komentariše tu informaciju prije nego što to bude zvaničan stav SNSD. Istovremeno, Šulić tvrdi da nema nikakvih problema sa izborom ministara i ponavlja ranije čuvenu rečenicu da će se to desiti „na idućoj sjednici Narodne skupštine“.

– U decembru smo počeli sjednicu koja je bila obimna, sa dosta predloženih zakona. Nastavili smo je nakon januarskih praznika i u februaru. Do kraja februara ćemo imati novu sjednicu Narodne skupštine na kojoj će se naći svi akti koje je Vlada spremila, tako da nema nikakvih problema. Problem je što smo kasnili sa sjednicom NSRS jer je CIK odugovlačila sa procesom potvrđivanja rezultata izbora. Zbog toga smo došli u ovu situaciju, da smo sjednicu, koja bi bila nekada ranije u decembru, zakazali tek krajem decembra i nismo je uspjeli završiti do novogodišnjih praznika – kaže Šulić.

SOCIJALISTI: DALI SMO PRIJEDLOG
Potpredsjednik Narodne skupštine, Petko Rankić iz SP, kaže da je raspodjela ministarskih pozicija ranije dogovorena i da je njegovoj stranci pripalo Ministarstvo porodice, omladine i sporta.

– To je osoba iz Doboja, to se zna. Kako su nam rekli iz SNSD, usaglašena su i njihova dva ministra. Mislim da će na prvoj sljedećoj sjednici Narodne skupštine na dnevnom redu biti imenovanje ministara – rekao nam je Rankić.

Gotovo identičan odgovor dobili smo i od šefa Kluba poslanika SP, Srđana Todorovića.

– Mi smo, u skladu s ranijim koalicionim dogovorom, dali prijedlog za ministra iz reda bošnjačkog naroda. I očekujemo da će to biti završeno na sljedećoj redovnoj sjednici NSRS – kaže Todorović.

Podsjećamo, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Zlatan Klokić ovlašten je da privremeno vodi i Ministarstvo porodice, omladine i sporta. Ministar unutrašnjih poslova, Siniša Karan, istovremeno je i v.d. ministra rada i boračko-invalidske zaštite.

srpskainfo.com