Dane Bajić i Miodrag Knežević nisu se pojavili na ročištu za izjašnjenje o krivici po optužnici koja ih tereti za zločine na području Prijedora 1992. godine, a Sud Bosne i Hercegovine ponovo nije dobio potvrdu da su primili poziv.

Sudija Zoran Božić je naveo da se putem Ministarstva pravde i međunarodne pravne pomoći nije uspio uručiti poziv za ovo ročište optuženima, kao ni Kneževićevom braniocu, ali ni za ono koje je bilo zakazano za oktobar prošle godine.

“Malo je previše”, kazao je Božić.

Bajićev branilac Veljko Ćivša je kazao da je razgovarao sa kćerkom optuženog, koja s njim živi u Novom Sadu i koja mu je rekla da je njenom ocu 90 godina.

“On iz stana nigdje ne izlazi. Njemu je 90 godina i on nigdje neće ići primio poziv, ne primio”, kazao je Ćivša.

On je predložio da se predmet ustupi pravosuđu Srbije. Tom prijedlogu se nije protivio tužilac Izet Odobašić, ali je napomenuo da je potrebno vrijeme da Tužilaštvo prikupi dokumentaciju potrebnu za ustupanje predmeta.

Sudija Božić je rekao da će naredno ročište biti zakazano za juli, a da se može otkazati ukoliko Tužilaštvo podnese prijedlog za ustupanje predmeta.

Bajić i Knežević optuženi su u februaru prošle godine za zločin protiv čovječnosti počinjen nad bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom na području Prijedora 1992. godine.

Kako se navodi u optužnici, oni su učestvovali u nezakonitom lišavanju slobode više od 120 civila, koji su zatvoreni i mučeni prvo u Domu u Miskoj Glavi, a potom i na stadionu u Ljubiji. Dodaje se da je najmanje 100 civila odvedeno do lokaliteta Kipe-Redak, gdje su pobijeni.

Bajić je, kako se navodi, bio komandir Stanice javne bezbjednosti u Ljubiji, kao i član Kriznog štaba, a Knežević pripadnik vojno-policijskih snaga. Ranije je saopšteno da se obojica nalaze u Srbiji.

detektor.ba