Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom smatra da je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kozarac Amir Mahić svojim govorom u kojem je Svetom Savi pripisao fašizam, a Srpskoj pravoslavnoj crkvi sektaštvo prosuo otrov u javni prostor, te pozvao Islamsku zajednicu da se izjasni da li stoji iza tih riječi.

– Јako nas je to uvrijedilo i moraćemo reagovati. Mi smo zbog toga već i izašli iz Međureligijskog vijeća, jer sa takvim ljudima ne možemo više biti u zajednici. Moramo biti jasni da više nećemo tolerisati takve uvrede i takvo trovanje prostora, u kojem se kreću i mladi ljudi – naglasio je mitropolit Hrizostom.

Prijedor: Imam Amir Mahić pripisao Svetom Savi fašizam, a Srpskoj pravoslavnoj crkvi sektaštvo

Njegovo visokopreosveštenstvo očekuje izjašnjenje Islamske zajednice da li stoji iza takvih riječi, ili ih osuđuje i odbacuje.

– Smatrao sam da u crkvama i džamijama u besjedama treba uvijek govoriti dobro, te svjedočiti i preporučivati dobro, a nikada sijati otrov, koji je opasan – rekao je mitropolit Hrizostom novinarima u Banjaluci.

Njegovo visokopreosveštenstvo smatra da je zastrašujuće to što se imam u Kozarcu na dan kada se obilježava Sveti Sava drznuo da vrijeđa ovog prosvetitelja kao ličnost, te ne samo njega, nego i Srpsku crkvu i srpski narod.

Gradonačelnik Javor: Skandalozna izjava imama iz Kozarca narušava sve ono što je godinama građeno u Prijedoru – FOTO/VIDEO

Mitropolit Hrizostom je istakao da je to sramota i za svaku osudu, te napomenuo da nije prvi put da se tako nešto dešava.

– To je počelo poslije izbora da se govori protiv srpskog naroda, te su i mnogi drugi imami, pa čak i visoki predstavnici islamske zajednice, zatrovali ovaj prostor svojim nepromišljenim izjavama, kao što je to izjava imama iz Kozarca – rekao je mitropolit Hrizostom.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u prijedorskom naselju Kozarac Amir Mahić tokom vjerske službe u Kozarcu Svetom Savi pripisao je fašizam, a Srpskoj pravoslavnoj crkvi sektaštvo.

Kabić: Osuditi skandaloznu izjavu imama i istražiti zašto neko širi vjersku mržnju – FOTO/VIDEO

Mahić je rekao da je Sveti Sava bio “veoma kontroverzna ličnost”, da je to “jedan od činovnika SPC” i da je “laž da je prosvetitelj”, objavljeno je u videu sa te službe na lokalnom portalu “kozarac.eu”.

Prema njegovim riječima, dvije osnovne ideološke postavke na kojima je utemeljeno svetosavlje su, kako je naveo, nacionalizam i fašizam, a “začetnik ideologije mržnje prema drugome je upravo Sveti Sava”.

Snimak je uklonjen sa navedenog portala na kojem je bio dostupan do jutros.

SRNA