Odbornici Skupštine grada Prijedora usvojili su Odluku o visini vrijednosti nepokretnosti na području grada Prijedora po zonama za 2023. godinu, čime se ova materija mijenja prvi put od 2016. godine.

Odbornici su prihvatili i amandmane samostalnog odbornika Ranka Smiljanića za ovu odluku, budući da je ukazao na brojne neprihvatljive odredbe prvobitno predložene odluke.

Smiljanić je naveo da je kvadrat stana 2016. godine u prosjeku koštao 1.500 KM, a da je danas 2.300 KM i da je opravdano uvećati vrijednost stanova za do 50 odsto.

“Nije prihvatiljivo spuštati vrijednosti poslovnih prostora i industrijskih objekata pod izgovorom da se slabo prodaju. Pitam vlasnike da li je za njih cement jeftiniji, pa da i porez bude niži? Ko god ima poslovne prostore, više stanova i obavlja djelatnost u industrijskim zonama, treba da plati veći porez jer ta imovina je luksuz, a nije osnovna životna potreba”, rekao je Smiljanić.

On je naglasio da će povećanje procijenjene vrijednosti najmanje osjetiti oni koji su već oslobođeni plaćanja poreza na 50 metara kvadratnih životnog prostora i još po deset za svakog člana porodice, a da je neprihvatljivo da se od te obaveze oslobađa vlasnik pet poslovnih prostora ili da mu se ona umanjuje.

“Vještaci poljoprivredne i šumarske struke povećali su vrijednosti ovih nepokretnosti za deset do 15 odsto i to je realno, a za pozdraviti je što su i razni pomoćni objekti uvršteni u obuhvati ovim porezom, budući da je tako i zakon propisao. Dalje, ako imamo četiri vrste zemljišta – poljoprivredno, šumsko, građevinsko i industrijsko, nije potrebna rubrika `ostalo` jer otvara prostor da se nešto tumači na neki drugi način umjesto na jedan od ova četiri”, ocijenio je Smiljanić.

Prema njegovim riječima, nerealno niske su bile predložene vrijednosti građevinskog zemljišta u svim zonama osim u prvoj, a već druga zona je još uvijek centar grada i dijelovi uz magistralni put u naseljima Tukovi, Svale i Brezičani gdje je veoma živa poslovna aktivnost.

“Komisija sačinjena od vještaka je rekla svoje, ali Skupština ima posljednju riječ. Uglavnom, ono što je bilo uvećano ostaje tako, a ono što je bilo umanjeno, vratili smo na nivo iz 2016. godine i uvećali za deset odsto”, pojasnio je Smiljanić.

Načelnik Odjeljenja za finansije Maja Kunić rekla je da su procjenu vrijednosti nekretnina za potrebe Gradske uprave radili sudski vještaci ekonomske struke Staško Bajić, građevinske Tihomir Timarac, šumarske Igor Kneginjić i poljoprivredne Goran Kecman.

Prema njenim riječima, usvojenom odlukom i prihvaćenim amandmanima povećana je vrijednost svih vrsta nekretnina u svim zonama, i to za stanove od 20 do 50 odsto, za kuće ne više od deset odsto, a za sve nepokretnosti u prosjeku oko 20 odsto.

“Očekujemo povećanje prihoda po ovom osnovu u ovoj godini za oko 20 odsto, a lani je od poreza na nepokretnosti bilo 1,8 miliona maraka prihoda u budžet grada”, rekla je Kunićeva novinarima u Prijedoru po završetku sjednice.

Skupština će novu odluku uputiti Poreskoj upravi Republike Srpske, zajedno sa novom odlukom o poreskoj stopi za oporezivanje nepokretnosti u 2023. godini, koja je takođe usvojena i koja je ostala ista kao i godinama unazad – 0,18 odsto, a za nepokretnosti u kojima se obavlja proizvodnja 0,10 odsto.

U slučaju obavljanja deficitarne djelatnosti obveznik može biti oslobođen obaveze plaćanja poreza, o čemu posebnu odluku donosi Skupština grada.

Odbornici su usvojili i Pravilnik o evidenciji nepokretnosti.

SRNA