Majku bebe koja je prva rođena danas na Savindan u prijedorskoj bolnici darovala je zlatnikom sa likom Svetog Save Srpska pravoslavna crkvena opština Svodna.

Aleksandra Bradarić iz Novog Grada u devet minuta iza ponoći rodila je svoje prvo dijete, sina, i dala mu ime Savo.

“Nisam ovo očekivala, ovakav znak pažnje. Hvala svima i mnogo mi znači”, rekla je mlada majka novinarima u prijedorskom porodilištu.

Direktor Bolnice “Dr Mladen Stojanović” Andrija Vukotić zahvalio je svešteniku i humanitarcima iz Svodne kod Novog Grada.

“Nadam se da će i narednih godina ovo biti praksa. Danas smo, osim dječaka Save, imali tri porođaja, a možda će ih biti i još”, dodao je Vukotić.

Protonamjesnik Zoran Blagojević iz parohija svođanske i radomirovačke izrazio je zadovoljstvo što je prvorođena beba dobila ime po današnjem velikom svecu.

“Velika je radost ne samo za roditelje, nego i za sve nas i srpski rod. Iz dana u dan nas je sve manje i mi smo pokrenuli inicijativu. Ovo je prva godina da na ovaj veliki dan darujemo dukatom prvo dijete koje se rodi, kao što su i nekad djeca darivana zlatnikom”, rekao je sveštenik Blagojević.

On je dodao da je i nakon bogosluženja u Hramu Svetog Save u Svodni u slavskom kolaču bio dukat koji je darovan djevojčici koja ga je pronašla, te da se i na taj način pokušava održati tradicija.

SRNA