Dalibor Railić, koji se tereti za ubistvo načelnika Sektora kriminalističke policije PU Prijedor Radenka Bašića, u ponedjeljak će se naći u sudnici Suda BiH kako bi se izjasnio o navodima optužnice, saznaje Oslobođenje.

Osim njega, o krivici će se izjasniti i ostali optuženi: Haris Gredelj, Mirjana Vujović, Željko Simić, Aleksandar Ivković, Gordan Gvozden, kao i Aleksandar Mijatović i Igor Repajić.

KRIPTOVANA KOMUNIKACIJA

Prema optužnici, Railić je bio organizator grupe kojoj su pristupili ostali optuženi i donosio je odluke o njenom djelovanju i načinu izvršenja krivičnih djela, kao i podjeli zarade. Za međusobnu komunikaciju su koristili aplikaciju Sky, namijenjenu za zaštićenu i kriptovanu komunikaciju, te tako dogovarali vrijeme i mjesto preuzimanja droge, prijevoz, prijenos i drugo.

– Kokain je u BiH nabavljan iz Zapadne Evrope po cijeni od 37.000 do 39.000 eura za kilogram, a marihuana iz Crne Gore za iznose od 600 do oko 3.800 KM po kilogramu, stoji u optužnici.

Railić je optužen da je tako stečeni novac stavljao u legalne tokove, kupovinom stanova i skupocjenih auta, kao i da je s Ivkovićem “od novembra 2020. do februara 2021. dogovorio kupoprodaju marihuane koja je nabavljena iz Crne Gore po cijeni od 1.900 eura po kilogramu”. Optuženi Željko Simić je pod istragom i u predmetu koji se vodi protiv Zlatana Ćuka (koji je nedostupan organima gonjenja, op. a) i drugih.

Simić, koji se trenutno nalazi u pritvoru, tereti se da je prenosio drogu iz Sarajeva u Bijeljinu i Prijedor, a njegov advokat Petko Budiša se pita kako je moguće da se za ista djela vode dvije istrage? Budiša je na sjednici održanoj u Sudu BiH na kojoj se odlučivalo o produženju pritvora njegovom klijentu i ostalim osumnjičenima za šverc droge u predmetu Ćuk i drugi kazao:

– Simić je optužen u predmetu Railić, a postoji i ova istraga i to za ista djela. Zar je to uopće moguće? On se tereti da je oružje i drogu preuzimao u Sarajevu i dovozio u Bijeljinu. To što je Ćuk u bjekstvu ne znači da moj klijent mora biti u pritvoru, mišljenja je Budiša, koji je tvrdnje Tužilaštva da su Railićeva i Ćukova grupa bile povezane nazvao paušalnim.

LIJEČENJE U ZATVORU

Simić, koji čeka odluku o produženju pritvora, kazao je da mu je zdravlje narušeno i da se mora liječiti što u zatvoru nije moguće. On i ostali optuženi su uhapšeni zahvaljujući dešifrovanim porukama na aplikaciji Sky. Optužnica protiv njega, Railića i ostalih je prva koju je Sud BiH potvrdio, a koja se odnosi na dokaze koji su pribavljeni iz aplikacije Sky.

U ovoj optužnici su otkriveni putevi šverca kokaina i marihuane u BiH, kao i cijene po kojima je droga nabavljana.

oslobodjenje.ba