Bliži se 31. decembar 2022. godine. Na taj datum, prije tačno 60 godina, Omarska je izgubila status opštine. Do posljednjeg dana te 1962. godine, mala opština, smještena između Prijedora i Banjaluke, sa svojih šesnaestak hiljada stanovnika, funkcionisala je, razvijala se i rasla zajedno s državom koja se u posljeratnom periodu „dizala iz pepela“. Pod upravljačkom „palicom“ predsjednika opštine Vlade Hajneševića iz Marićke, stariji kažu čovjeka omiljenog u narodu, u Omarskoj je krajem 50-ih i početkom 60-ih počela izgradnja i „urbanizacija“. Izgrađena je zgrada Policijske stanice koja je i danas u upotrebi, zgrada nekadašnje ambulante u kojoj je do skoro bila smještena laboratorija, veterinarska stanica, željeznička stanica… Gotovo sve „znamenitosti“ ovog potkozarskog mjesta.

Tih godina izgrađena je željeznička pruga od Omarske, preko sela Gradina i Marićka, do rudnika u Tomašici. Izgrađene su i desetine puteva koji su okolna, do tada prilično izolovana sela spojile sa centralom – Omarskom. Ne samo to, putevi su sva ta sela otvorila prema svijetu!

A onda je došao kraj 1962. godine. Do danas niko s apsolutnom sigurnošću ne može reći zbog čega, ali Omarska je izgubila status opštine. Galopirajući razvoj sela ispod Kozare najprije je usporio, a narednih decenija se, gotovo u potpunosti zaustavio. Isti oni putevi koji su sela oko Omarske otvorili prema svijetu, postali su staze kojima su mladi počeli sa sela da hitaju u isti taj svijet!

Bez mnogo opcija, bez mnogo šanse i razloga za ostanak, Omarsku su mnogi napustili. Nažalost, zauvijek.

A sjećanje na srećne dane živjelo je u srcima Omarščana punih šest decenija. Uspomena na nekadašnju opštinu, i period prosperiteta, prenosila se s koljena na koljeno. Kao amanet. Bilo je u tih 60 godina mnogo pokušaja da se opština obnovi. Da se Omarskoj vrati njen nekadašnji sjaj. Svi pokušaji, nažalost, bili su neuspješni.

Međutim, nismo odustali, i napokon smo stigli na korak do cilja. Naišli smo na razumijevanje nadležnih institucija. Vlada Republike Srpske prihvatila je 29. septembra našu informaciju o ispunjenosti uslova za osnivanje opštine Omarska koju bi činilo 12 naselja. Ministarstvo uprave i lokalne samouprave zaduženo je da izradi Nacrt zakona o osnivanju opštine Omarska i uputi ga Vladi na razmatranje.

Još jedan mali korak nas dijeli od onog što čekamo decenijama. I ono što je bitnije, ono što podvlačimo i na šta ukazujemo – mi ni po koju cijenu nećemo odustati! Nakon svega, nazad nema. Jasno je da ta opcija jednostavno ne postoji! To je naša misija, i rezervnu opciju nemamo!

San Omarščana o ponovnom dobijanju statusa opštine je oživio. I živi. Jače nego ikad. Sve je življi. Zajedno s njim raste i nada da nije sve izgubljeno. Da će ljudi koji istinski vole Omarsku ostati u njoj. Da će oni koji su se iselili možda razmisliti o povratku na vjekovno ognjište u Marićku, Jelićku, Krivaju, Gradinu, Niševiće…

Želimo da upravljamo svojim resursima i da koristimo ono što je naše, jer mi najbolje znamo šta nam treba. A treba nam samo naš komad neba. Komad neba za koji se borimo 60 godina.

Nadamo se da će 2023., biti godina konačnog ostvarenja sna svih stanovnika – da Omarska ponovo dobije status opštine. Tim činom vaskrsnuće i nada svih nas da bolji dani napokon dolaze! I ne samo to. Da u godini kada naše mjesto proslavlja još jedan izuzetno vrijedan i važan jubilej – 50 godina postojanja Fudbalskog kluba „Omarska“ koji nam je u ovom vremenu teškom za cijeli svijet obezbijedio toliko lijepih momenata, i istinske sreće, proslavimo još jedan – da Omarska postane opština.

Samo to će biti garancija da nećemo doživjeti sudbinu malih rudarskih mjesta, u kojima se nakon gašenja eksploatacije, ugasio i „život“, nego da ćemo kao vrijedni domaćini, dobri i čestiti ljudi, ponosno i prkosno vratiti život u naše mjesto i ponovo „založiti vatru na našem, opštinskom, ognjištu“!

S vjerom u Boga i njegovu milost i blagoslov, Inicijativni odbor za obnavljanje opštine Omarska poziva sve stanovnike bivše opštine da ostanu istrajni i da u 2023. godini, zajedničkim snagama s Vladom, Narodnom skupštinom i predsjednikom Republike Srpske, vratimo Omarskoj status opštine.

To je san koji će napokon biti dosanjan! U to vjerujemo i samo tome se nadamo!

Incijativni odbor za obnavljanje opštine Omarska