Osnovni sud u Prijedoru nepravosnažno oslobodio krivice Dalibora Railića i Vanju Vukovića za ranjavanje Mihajla Stupara, koji je ubijen u martu 2021. godine

Dalibor Railić zvani Dugi i Vanja Vuković nepravosnažno su oslobođeni krivice da su noževima izranjavali pokojnog Mihajla Stupara zvanog Šmit u junu 2018. godine, saznaje UNA.

Presudu je izrekao Osnovni sud u Prijedoru i obojica su oslobođeni optužbe za nanošenja tjelesnih povreda Stuparu, koji je tri godine kasnije brutalno ubijen u prijedorskom naselju Raškovac kada je bejzbol palicom pretučen nasmrt.

“Prema izjavi sudije Predraga Tepića u predmetu protiv Railića i Vukovića, po optužnici za krivično djelo tjelesna povreda, donesena je oslobađajuća odluka koja je još u fazi izdrade i otpreme zbog čega vam trenutno ne možemo dostaviti njen dispozitiv”, odgovoreno je iz prijedorskog Osnovnog suda.

Prema optužnici Railić i Vuković su 22. juna 2018. godine Stupara sreli u kafe baru “Roma” u Prijedoru i pozvali ga da se s njima provoza u “golfu 6”. Vuković je vozio, Stupar je bio suvozač, dok je Railić sjedio pozadi. Odvezli su se do šume u Orlovcima, gdje su se naglo zaustavili. Obojica su noževima nasrnuli na Stupara. Uboli su ga u lijevo rame, but, nadlakticu, natkoljenicu i lijevu stranu grudnog koša. Tokom napada su ga ispitivali “zašto ih odaje policiji”, te zašto “uvaljuje” njih i izvjesnog Vladu.

Prema operativnim podacima MUP-a Republike Srpske ranjavanje Stupara bilo uvod u seriju zločina na području Prijedora, a među kojima je i likvidacija načelnika Sektora kriminalističke policije PU Prijedor Radenka Bašića. Prethodno je glavom platio Stupar koji je 11. marta 2021. godine bejzbol palicom pretučen nasmrt u naselju Raškovac, a sumnja se i da je pregažen automobilom upravo zbog toga što je postao svjedok protiv Railićeve grupe.

Inače Railić je osumnjičen kao nalogodavac Bašićeve likvidacije, dok je za ubistvo Stupara osumnjičen Marko Momić, koji je uhapšen u Beogradu i operativno važi za člana Railićeve kriminalne grupe.

Ovo je druga ovogodišnja presuda Railiću. Nepravosnažno je osuđen na šest mjeseci zatvora jer je zajedno sa još dvije osobe u avgustu 2015. godine brutalno pretukao Almira O. Napad se dogodio ispred pekare u Prijedoru, kada su žrtvu oborili na zemlju i brutalno ga izudarali nogama, nanijevši mu teške tjelesne povrede u vidu preloma čeone kosti, prelome obe kosti gornje vilice, te nagnječenja po cijelom tijelu.

Ranije je osuđen na dvije godine i osam mjeseci zatvora zbog pokušaja ubistva Nikole Vučkovića u novembru 2007. godine ispred kafića ”Fratelo” u Prijedoru.

Zanimljivo je da je Railićа svojevremeno pomilovao tadašnji predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović koji mu je kaznu za pokušaj ubistva smanjio za šest mjeseci.

Vuković je u decembru 2018. godine pravosnažno osuđen na pet godina zatvora zbog šverca oko kilograma heroina. Droga je pronađena u filteru za vazduh u automobilu ”pasat”. Prethodno je odležao dvije i po godine zatvora jer je 2006. godine minirao automobil tadašnjeg načelnika Sektora za suzbijanje narkotika CJB Banjaluka Gorana Mikanovića iz Prijedora.

nezavisne.com