Zgrada Gradske uprave Prijedor večeras je obojena plavom svjetlošću kojom se povodom Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa daje podrška prijedorskom Udruženju dijabetičara i svim sugrađanima oboljelim od ove bolesti.

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa obilježava se 14. novembra. Obilježavanje ovog datuma uvele su Međunarodna dijabetička federacija i Svjetska zdravstvena organizacija kako bi ukazale na porast broja oboljelih od dijabetesa širom svijeta.

Pod motom “Sa dobrom edukacijom u bolju budućnost” obilježavanju ovog dana priključilo se i Udruženje dijabetičara grada Prijedora koje je u subotu organizovalo četiri punkta na Trgu majora Zorana Karlice na kojima su naši sugrađani mogli da prekontrolišu šećer u krvi, holesterol u krvi, krvni pritisak, tjelesnu težinu i pristupe određivanje bod masenog indeksa, a nakon toga slijedila je edukacija od dijabetologa za one koji su bili zainteresovani.

Grad Prijedor podržava rad Udruženje dijabetičara, a ove godine je prvi put u budžetu grada uvrštena stavka za nabavku senzora za kontinuirano mjerenje šećera kod mladih uzrasta do 18 godina.

Sredstva su, nakon rebalansa budžeta, već isplaćena za četiri mjeseca ove godine, a ova stavka u budžetu grada je već planirana i za narednu godinu.

prijedorgrad.org