gradska skupstina-23april-nagradeOdbornici Skupštine grada Prijedor jednoglasno su danas odlučili da Povelja počasnog građanina bude dodijeljena profesoru antropologije iz norveškog grada Lilehamera Stajnaru Brinu, Nagrada grada Muzeju Kozare, a Plaketa grada Kompaniji “Prijedorčanka”.

U obrazloženju odluke ističe se da je Brin osnivač Nansen dijalog mreže koji već dugi niz godina radi na afirmaciji mira provođenjem multietničkog dijaloga i čijim je angažovanjem od 2004. godine u svijet otišla pozitivna slika o Prijedoru.

Između ostalog, Stajnar je šest puta, uključujući 2014. godinu, bio nominovan za Nobelovu nagradu za mir.

Muzej Kozare slavi ove godine vrijedan jubilej – 60 godina postojanja, a zahvaljujući njemu sačuvani su tragovi života od prije nekoliko hiljada godina i nekoliko svjetskih imperija.

“Brojne stalne i tematske izložbe približile su sugrađanima priče o jubijelima grada – njegovom odrastanju, željeznici, vatrogascima, aeroklubu i gradu, donio je vrijedne legate Stojanovića, Baškota, Miljuša, Mandića, Milića od Mačve, NJaradija i što se o ovoj ustanovi govori s poštovanjem u regiji i šire”, navedeno je u obrazloženju za Nagradu grada koja je dodijeljena Muzeju Kozare, a koju prati i novčani iznos od 1.500 KM.

Kompanija “Prijedorčanka” privredni je subjekt čiji je proizvodni kapacitet 21.500 tona svježeg voća za industrijsku preradu u jednom proizvodnom ciklusu i koji zapošljava 47 radnika i do 120 sezonskih radnika, navodi se u obrazloženjeu nagrade – Plaketa grada koja je dodijeljena ovom preduzeću.

Količina primljene i prerađene sirovine u “Prijedorčanki” bilježi konstantan rast, tako da je u 2013. godini otkupljeno 18.500 tona različitog voća, što je rekordna količina u višedecenijskom poslovanju preduzeća. Učešće domaće sirovine u ukupnoj preradi bilježi stalan rast i prošle godine je iznosio 91 odsto.

Cilj ovog preduzeća je nastojanje da se odgovori svim zahtjevima domaćeg tržišta svježeg voća za industrijsku preradu i obezbijedi minimum sigurnosti u sektoru primarne voćarske proizvodnje.

Na javni poziv Komisije za nagrade i priznanja grada Prijedor, koji je raspina početkom marta, došlo je 12 prijava.

Ova priznanja biće uručena 16. maja na svečanoj akademiji povodom Dana grada.

SRNA