U Republici Srpskoj u posljednjih 20 godina u saobraćajnim nesrećama koje su se dogodile na pužnim prelazima poginulo je osam osoba. Na području Prijedora od 2016. godine do danas, zabilježeno je 12 takvih nesreća, u kojima je život izgubilo pet osoba. Rečeno je ovo nakon sastanka održanog u okviru preventivne aktivnosti “Oprezni paze na pružne prelaze”, sa kojeg je poručeno da se institucije, ali i pojedinci moraju uključiti u podizanje nivoa bezbjednosti na pružnim prelazima.

“Razgovarali smo o infrastrukturi, o obavezama upravljača puta, ali i upravljača pruge, o trouglovima preglednosti, o mogućnostima ukidanja određenog broja pružnih prelaza i podizanju višeg nivoa zaštite na određenim putnim prelazima”, istakao je Milija Radović, v.d. zamjenika direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja.

Iz resornog ministarstva poručuju da je dosta toga urađeno po pitanju podizanja bezbjednosti saobraćaja na pružnim prelazima.

“Ministarstvo saobraćaja i veza do sada je uradilo izmjenu Zakona o željeznicama Republike Srpske, koji se odnosi na finansiranje održavanja putnih prelaza, donijeli smo novi Pravilnik o ukrštanju puteva i pruga U Republici Srpskoj, koji će bolje objasniti pristup putnim prelazima”, rekla je Vesna Vožni, pomoćnim ministra za zeljeznički, vodni i vazdušni saobraćaj u Ministarstvu saobraćaja i veza RS.

kozarski.com