Prebrojani su i utvrđeni svi glasovi za Narodnu skupštinu Republike Srpske (NSRS), a brojke kažu da je Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) sa 29 osvojenih mandata, od predviđenih 83 trenutno najjača parlamentarna stranka.

Sa druge strane, stranke koje se u ovom momentu mogu smatrati opozicijom, a to su Partija demokratskog progresa (PDP), Srpska demokratska stranka (SDS) i Lista “Za pravdu i red – Nebojša Vukanović” osvojile su ukupno 25 fotelja u NSRS.

Centralna izborna komisija BiH (CIK BIH) prebrojala je svih 2.239 biračkih mjesta (100 odsto) na kojima su birači sa teritorije Republike Srpske birali svoje predstavnike između 1.429 kandidata za najviši zakonodavni dom.

Na osnovu utvrđenih rezultata jasno je da će 11 stranaka imati svoje poslanike u NSRS, a nakon svih prebrojanih glasova, desile su se i određene promjene kada su u pitanju direktni i kompenzacioni mandati.

Takođe, treba napomenuti da je CIK BiH samo potvrdila ko je stekao pravo da uđe u skupštinsku salu, ali da će se dio novih poslanika, prema dosad javnosti dostupnim informacija odreći osvojenog mandata i ostati na funkcijama koje trenutno obavljaju (direktori javnih institucija, gradonačelnici/načelnici i slično).

Najviše fotelja dobio je SNSD, koji je zahvaljujući 221.554 glasova osvojio 29 mjesta u republičkom parlamentu, od čega 27 direktnih (jedan više u odnosu na preliminarne rezultate) i dva po osnovu kompenzacije.

Iz Izborne jedinice jedan (IJ1), u skupštinu će Dragoslav Kabić, Dražen Vrhovac i Aleksandra Stupar Radić.

U IJ2 SNSD je osvojio četiri direktna mandata: Miroslav Bojić, Darko Tomaš, Denis Šulić i Radojica Vidović.

Ali, pošto su Bojić i Tomaš na čelu Laktaša, odnosno Prnjavora, vjerovatno je da će se odreći mandata, pa će umjesto njih sljedeći kandidati na listi. U IJ3 SNSD je osvojio ubjedljivo najviše mandata.

Vlado Đajić, Mladen Ilić (predsjednik Skupštine grada Banjaluka), Boris Pašalić, Alen Šeranić i Nataša Radulović direktno će u NSRS, dok je Srđan Mazalica to pravo dobio putem kompenzacije.

Iz Izborne jedinice četiri u parlament Srpske će Igor Žunić i Denis Pijetlović, dok će kompenzaciju popuniti Mara Granula.

Sa područja IJ5, direktne mandate osvojili su Danijel Jošić, Aleksandar Subotić i Nina Bukejlović. IJ6 popunjavaju Vojin Mitrović, Slavenko Ristić i Milutin Tasovac. Iz IJ7 mandat je osvojio aktuelni gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović i Aleksandar Krsmanović.

IJ8 je rezervisana za gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ljubišu Ćosića i Strahinju Bašević, dok je iz IJ9 mandat pripao Luki Petroviću (direktoru Elektroprivrede RS), Iliji Tamindžiji i Nenadu Laloviću.

Nakon SNSD-a, najviše glasova osvojio je SDS, i to 95.648. To im je bilo dovoljno za 13 poslaničkih mandata, a svi su osvojeni direktno. Ipak, treba istaći da je ova stranka u odnosu na prošle izbore osvojila oko 30.000 glasova manje.

Kada su u pitanju mandati, iz IJ1 ulazi Maja Dragojević-Stojić.

Milan Petrović i Aleksandar Trninić stižu iz IJ2, dok iz najmnogobrojnije izborne jedinice, a to je tri, mandat ima samo Milan Radović. Ispred IJ4 u parlament će Pero Đurić i Tamara Evđić. Kada je u pitanju IJ5 u NSRS ulazi Milan Kasapović, iz IJ6 to su Ljubiša Petrović, koji je podsjetimo gradonačelnik Bijeljine i Želimir Nešković. Iz IJ7 u NS RS će Dragomir Vasić, IJ8 Marinko Božović, načelnik opštine Istočna Ilidža, dok iz IJ9 mandate imaju Vukota Govedarica i Ognjen Bodiroga.

PDP je treća stranka po snazi i broju imena za NSRS, a osvojili su 65.872 glasa i osam mandata, što je jedan manje nego prije četiri godine.

Direktnih šest mandata ispred ove partije osvojili su Milanko Mihajlica (IJ1), Radislav Dončić (IJ2), Draško Stanivuković (gradonačelnik Banjaluke), Nebojša Drinić, Mirna Savić-Banjac (IJ3), Slaviša Marković (IJ6). Dva kompenzaciona mandata pripala su Igoru Crnatku (IJ3) i Marini Blagojević (IJ8).

Tri stranke osvojile su po pet mandata. Socijalistička partija (SP), sa kojom su na izborima nastupili i NDP-SNP, svih pet mjesta dobila je direktnim putem osvojivši 36.885 glasova. Prema podacima CIK BiH, u fotelje će: Velibor Stanić (IJ3), Srđan Todorović (IJ5), Petar Đokić (IJ6), Petko Rankić (IJ7) i Ognjen Kuljić (IJ9).

Pet mjesta pripalo je i koaliciji “Pokret za državu”, koju čini 10 probošnjačkih partija. Oni su osvojili 25.856 glasova. Direktne mandate imaju Mirsad Duratović (IJ1), Sevlid Hurtić (IJ5) i Ramiz Salkić (IJ7).

Kompenzacione mandate su osvojili Saša Grbić (IJ3) i Amina Kavazović (IJ4).

Tri direktna i dva kompenzaciona mjesta osvojio je i Demokratski savez (DEMOS). Ovoj stranci pripalo je 34.415 glasova, a mandate imaju Boran Bosančić (IJ3), Milan Dakić (IJ6) Siniša Mijatović i Spomenka Stevanović (IJ7), Aco Stanišić (IJ8).

Takođe, tri stranke u Srpskoj dobile su po četiri mandata.

Ispred Ujedinjene Srpske (US), koja je osvojila 32.265 glasova, direktnim putem u skupštinu će Nenad Stevandić (IJ3), Milan Trninić (IJ6) i Kostadin Vasić (IJ7). Kompenzacioni mandat osvojila je Mirela Kajkut-Zeljković (IJ3).

Lista “Za pravdu i red – Nebojša Vukanović” jedan je od najvećih pobjednika ovih izbora. Pripala su im dva direktna mandata: Milan Savanović (IJ3) i Nebojša Vukanović (IJ9), a iz ove izborne jedinice dobili su i dva kompenzaciona mandata i to Zagorka Grahovac i Đorđe Vučinić.

Demokratski narodni savez (DNS), izgubio je najviše povjerenja na ovim izborima. Za razliku od 2018. godine kada su bili treća stranka po snazi u Srpskoj i kada im je pripalo čak 12 mandata, sada su osvojili svega četiri, ali sve putem kompenzacije.

Mandate su osvojili: Predrag Nešić, inače brat Nenada Nešića, lidera ove stranke, i Nikolina Šljiivić (IJ8), zatim Dragan Brdar (IJ1) i Željko Dubravac (IJ3).

Narodnu skupštinu RS popuniće i koalicija NPS-US i Prva SDS, a tri poslanička mjesta zauzeće Darko Banjac (IJ1), te Bobana Ćibić (IJ1) i Dragan Galić (IJ7).

Svoja mjesta u parlamentu dobila je i Socijalistička partija Srpske (SPS), koja je osvojila povjerenje 19.894 birača. Maksim Skoko iz IJ9, te Milan Milaković i Tamara Damjanović iz IJ3, popuniće preostala kompenzaciona mjesta.

nezavisne.com