Kuglaški klub Rudar iz Prijedora gaji bogatu i uspješnu tradiciju. Iako su imali pauzu u radu od nekoliko godina, grupa entuzijasta opet je pokrenula klub. Boreći se da opstanu, na treninge su jedno vrijeme išli u Gradišku, sve do prije tri godine kada su dobili svoju kuglanu.

Prošlu sezonu završili su kao prvaci Prve lige Srpske, a od ove jeseni se takmiče u Premijer ligi BiH i to u novoj opremi koju je, kao znak podrške, na njihovu adresu poslao Mozzart.

“Ekipa je zaista super reagovala. Bili su iznenađeni jer smo samo predsjednik kluba i ja znali da nam Mozzart sprema ovaj poklon. Oduševili su se kada su stigli dresovi, a kombinacija boja posebno je obradovala starije članove jer su zelena i crna stare, tradicionalne boje Rudara iz Prijedora”, kaže Nikola Marić, sekretar Kuglaškog kluba Rudar Prijedor.

Trenutno imaju oko 55-60 članova, od čega je 35 seniora, desetak omladinaca i isto toliko dama. Prvi tim sa 12 igrača se od ove jeseni takmiči u Premijer ligi BiH. Prošle godine su bili prvaci RS i time se plasirali u najviši državni rang.

Zbog brojnosti članova, ove godine su svoju drugu ekipu prijavili za takmičenje u Prvoj ligi RS koja startuje predstojećeg vikenda u Brčkom.

U njihovom timu su neka velika imena, legende ovog sporta na našim prostorima. Među njima je Đorđe Paštar, koji i u sedmoj deceniji života igra i jedan je od najboljih u BiH u zadnjih 30 godina. Tu je i Dragan Trkulja koji nosi epitet jednog od pet najboljih u bivšoj Jugoslaviji.

Klub ima i Omladinsku školu u kojoj treniraju igrači kadetskog uzrasta, a takmiče se u Omladinskoj ligi RS i BiH. Tu su i pojedinačna takmičenja za igrače na koja idu svi članovi Rudara.

Plan im je da iduće sezone formiraju žensku ekipu za odlazak na takmičenja.

Veliku pomoć im pruža Grad Prijedor koji im je ustupio dvoranu na korišćenje, a pomažu im i finansijski. Prošle godine su dobili i sredstva kroz projekat resornog Ministarstva. Klub se djelimično finansira i naplatom članarina, a tu su i sponzori iz lokalnih kompanija. Ipak, donacija iz Mozzarta im je posebno lijepo iznenađenje, a nadaju se da će u novim dresovima uspješno startovati u Premijer ligi BiH.

neyavisne.com