Vrijeme je za „veselu mašinu“, rakijski kotao,koji se ovih dana može vidjeti u gotovo svim selima i na području Prijedora. Šljiva je odlično rodila pa je i sezona pečenja rakije uveliko počelo. Svi koji rakiju peku se nadaju da će baš njihova „kapljica“, pića po kojem je potkozarski kraj poznat, biti najbolja.

Rakijski kotao u dvorištu porodice Vrućinić, u Ništavcima, je na počasnom mjestu. Uz pečenje rakije, vrijeme je i za porodično okupljanje, ali i druženje s kumovima, prijateljima, komšijima. Svi novu rakiju mogu probati, ali sluša se glavni i odgovorni za dobru kapljicu ovog tradicionalnog alkoholnog pića. Kod Vrućinića je to kotlar Radovan Zorić. Kad je nešto dobro, onda se receptura ne mijenja. Proces pravljenja rakije isti je već decenijama.

“Kako kuva tako dolazi postepeno do pare i onda se postepeno predstavlja u rakiju”, priča Zorić.

Tradicija pečenja rakije prenosi se s koljena na koljeno, pa je tako i u ovoj porodici. Uvijek se u ovom periodu odvajalo vrijeme za taj posao. I po nekoliko dana, da se može završiti onako kako treba. Jer nije sve u brzini, uz kotao se treba malo i družiti, malo meziti, ispričati po koju dobru i šaljivu priču. Uz kotao se stiče i praktično znanje oko gradiranja, pripreme vesele mašine. Vrućinići poštuju sva ova pravila. Što su „strožija“ rakija je bolja.

“Ovo je porodična tradicija koju je moj djed, pa moj otac, pa sad ja nastavljam zajedno sa ocem. Imamo 14 kotlova, a kotao jedan baca između 12-13 litara”, priča kaže Saša Vrućinić.

“Veliki je posao samo skupiti šljive, pustiti da priroda odradi svoje, da zvarši se to vrenje da se smiri. Poslije toga svi se mi spremamo da destiliramo voćnu rakiju”, dodaje domaćin, Slavko Vrućinić.

O rakiji je ispričano bezbroj priča. Kažu da je dobra i za dezinfekciju, njom se odlično skida i temperatura, upućeni kažu da liječi i zubobolju, lošu cirkulaciju, a s rakijom se, po mišljenju jednog broja „stručnjaka“ dobro liječi i duša. Naravno u ovom posljednjem ne treba pretjerivati. A i kod kotla treba biti obazriv čisto da narednog dana ne bi bilo glavobolje.

kozarski.com